Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 16:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnsons-suspendering-av-parlamentet-var-olaglig/

Världen

Boris Johnsons suspendering av parlamentet var olaglig

Boris Johnson på väg in i 10 Downing Street, 24 juli 2019. Foto: Ben Stansall/AFP

Boris Johnsons tillfälliga stängning av brittiska parlamentet var olaglig. Det meddelade Högsta domstolen i Storbritannien i ett historiskt beslut på tisdagen. 

Nu kommer krav på att premiärministern ska avgå.

TT Text

– Den här hemförlovningen inträffade under högst exceptionella omständigheter, konstaterade rättens ordförande Brenda Hale i London.

Dessförinnan fastslog domarna att domstolen har rätt att avgöra fallet, vilket också tagits upp.

Brenda Hale sade att stängningen hade varit förödande och kastade in landet i ett ännu värre kaos i den pågående Brexitprocessen.

– Effekten på vår demokratis grundstenar var extrem, säger Brenda Hale. 

Det som HD framför allt slår ner på är skälen som Boris Johnson gav till drottning Elisabeth, som de menar inte har stöd i lagen.

Brenda Hale säger också att domstolens utslag innebär att stängningen rivs upp – parlamentet är alltså inte längre suspenderad. Talmannen kan således kalla samman parlamentet med omedelbar verkan.

Premiärministern Boris Johnson kommenterade domstolens besked från New York där han befinner sig för FN:s generalförsamling. Där sade han att han kommer att respektera beslutet även om han inte håller med domstolen.

– Jag har högsta respekt för vårt domstolsväsende, men jag håller inte alls med om det här utslaget.

Boris Johnson står fast vid att det ligger i nationens intresse att Storbritannien ska lämna EU och att det ska ske den 31 oktober. 

– Nu gäller det för oss att nå ett avtal och kunna lämna EU den 31 oktober – och det är vad vi ska göra. Ärligt talat har det inte blivit lättare av det här, men vi ska gå vidare och ordna det, säger premiärministern till BBC.

Rättens ordförande Brenda Hale läser upp domstolens utlåtande. Foto: Storbritanniens högsta domsstol/AP

Det var i mitten av augusti, strax efter att Boris Johnson tillträdde på posten som premiärminister, som han gav order om att stänga ner underhuset från den 9 september till den 14 oktober. Beslutet möttes av skarp kritik från flera håll och oppositionen gick i taket. 

Kritiken gällde framför allt om det var tillrådligt med tanke på det kritiska brexitläge som landet befinner sig i, med bara drygt en månad kvar till den 31 oktober då den senaste tidsfristen för att lämna EU löper ut.

Nedstängningen togs upp av Högsta domstolen i förra veckan som ägnade tre hela dagar åt att höra båda sidor tala för sin sak. Frågan är viktig både politiskt och juridiskt. 

Direkt efter HD:s beslut gick flera parlamentariker ut och ställde krav på att Boris Johnsons avgång, samtidigt som man välkomnade domstolens besked.

– Jag är glad att Högsta domstolen har stoppat denna okonstitutionella handling, säger regeringens tidigare juridiske rådgivare Dominic Grieve.

Labourledaren Jeremy Corbyn var en av dem som snabbt gick ut med avgångskrav på Boris Johnson.

– Han bör, för att använda historiska ord, överväga sin position, säger Corbyn på Labours partikonferens i Brighton.

Även Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson vill att premiärministern avgår efter det svidande nederlaget.

”Det här bekräftar vad vi alla redan visste: Boris Johnson är inte lämpad att vara premiärministern. Han har misslett drottningen och landet och olagligt tystat folkets representanter”, säger Swinson enligt BBC.

Liknande ord kommer från walesiska nationalistpartiet Plaid Cymru.

”Under den här korta tiden har Boris Johnson visat sig vara en djupt farlig och antidemokratisk ledare, utan respekt för rättsstatens regler”, säger partiets gruppledare i underhuset, Liz Saville Roberts, enligt The Guardian.

Brexitpartiets ledare Nigel Farage skriver på Twitter att Johnsons beslut att stänga parlamentet är ”det värsta politiska beslutet någonsin” och anser att premiärministerns rådgivare Dominic Cummings bör avgå.

Talmannen för Underhuset John Bercow var glad efter dagens utslag i HD och meddelade några timmar senare att parlamentet ska öppnas igen klockan 11.30 (lokal tid) på onsdagen.