Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 02:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnsons-tillstand-stabilt-far-hjalp-med-syretillforseln/

VÄRLDEN

Boris Johnsons tillstånd ”stabilt” – får hjälp med syretillförseln

Bild 1 av 2
Foto: Pippa Fowles/AFP

Boris Johnson är allvarligt sjuk, mitt i den värsta hälsokrisen på årtionden i Storbritannien.

Premiärministern är fortfarande kvar på den intensivvårdsavdelning i London som han fördes till på måndagen.

Han fick på tisdagen bland annat hjälp med syretillförseln.

Premiärminister Boris Johnsons tillstånd beskrevs på onsdagsmorgonen som ”stabilt”, efter ett dygn som skakat om stora delar av det brittiska samhället.

– Han är vid gott mod och får standardbehandling för syretillförsel. Jag är övertygad om att han kommer att klara sig. För om det är något jag vet om premiärministern, så är det att han är en kämpe, sa utrikesminister Dominic Raab vid en presskonferens.

Boris Johnson har enligt regeringen varken fått mekanisk respiratorbehandling eller ”non-invasiv ventilatorbehandling” – ett samlingsbegrepp för behandling med tättslutande mask eller huva.

På frågan om han diagnosticerats med lunginflammation svarade en talesperson tidigare på tisdagen: ”Så är inte fallet, nej”.

Journalister utanför St Thomas sjukhus i London, där premiärministern intensivvårdas.
Foto: Isabel Infantes/AFP

Att den 55-årige premiärministern ligger kvar på intensivvårdsavdelningen på St Thomas-sjukhuset i centrala London tolkas ändå av många som att tillståndet är allvarligt.

– Ett av skälen till att man befinner sig på en intensivvårdsavdelning är så klart att man kan få alla sorters behandling där, om så skulle behövas, sa kabinettsminister Michael Gove vid lunchtid.

Någon timme senare meddelade Gove att även han nu isolerar sig, eftersom en nära anhörig till honom fått symtom som tyder på covid-19. Gove ska inte själv ha känt av några symtom hittills.

Den som nu samordnar regeringens arbete är utrikesminister Dominic Raab. Strax innan premiärminister Johnson togs till intensivvård i måndags kväll fick utrikesministern i uppgift att ersätta honom ”där det så behövs”.

Det sker i ett läge då Storbritannien står inför den värsta hälsokrisen sedan andra världskriget.

– Vi tappar inte fokus för detta. Vi fortsätter kampen för att stoppa coronaviruset, sa Dominic Raab på tisdagskvällens presskonferens.

Totalt har 6.159 avlidit i covid-19 sedan pandemin tog fart i landet. Enbart på tisdagen rapporterades 786 människor ha avlidit – och de närmaste dagarna beskrivs som kritiska för vården.

Boris Johnson är en av tusentals patienter som vårdas på sjukhus i landet. Antalet intensivvårdsplatser har utökats kraftigt på kort tid, men den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare, Patrick Vallanc, sa på tisdagen att det ännu är osäkert om platserna kommer att räcka.

Enligt Paul Hunter, professor i medicin vid University of East Anglia, tyder den nationella statistik som finns på att de covid 19-patienter med lunginflammation som behöver intensivvårdsbehandling löper ovanligt hög risk att avlida.

– Tyvärr dör omkring hälften (50,1 procent) av dem som behöver intensivvård. Det är mycket högre än för annan viral lunginflammation (22,4 procent). Varför det ser ut på det här viset och hur mycket högre den här siffran vore utan intensivvård är ännu inte klargjort, säger Hunter till tidningen The Telegraph.

Drottning Elizabeth II sände på tisdagen en varm hälsning till Boris Johnsons anhöriga, och inte minst till premiärministerns partner Carrie Symonds som är gravid i sjätte månaden och som den senaste veckan varit isolerad efter att även hon fått ”lindriga symtom”.

”Hennes majestät sa att hon tänker på dem och att hon hoppas att premiärministern är fullständigt återhämtad inom kort”, stod det i kommunikén från det brittiska hovet.

https://twitter.com/RoyalFamily/status/1247517690899484673

En rad länders ledare har framfört liknande välönskningar, däribland Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Frankrikes president Emmanuel Macron har också framfört sitt ”fulla stöd till Boris Johnson, hans familj och det brittiska folket i denna svåra stund”.

Än finns inga läkemedel som har bekräftats fungera effektivt mot covid-19. USA:s president Donald Trump erbjöd ändå i måndags att ge britterna tillgång till olika experimentella behandlingar som två amerikanska läkemedelsbolag tagit fram.

Han nämnde inte exakt vilka behandlingar eller företag det rör sig om, men sa att ”vi har redan kontaktat Boris läkare”.

På tisdagen svarade den brittiska regeringen i påtagligt kylig ton på erbjudandet: ”Vi är övertygade om att premiärministern får bästa tänkbara vård i vårt offentliga sjukvårdssystem (National Health Service). Det är hans läkare som avgör den behandling han ska få”, sa en talesperson för regeringen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt