Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 14:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bottenstriden-kan-avgora-israeliska-valet/

Världen

Bottenstriden kan avgöra israeliska valet

Israeliska soldater förtidsröstar inne på basen Erez nära gränsen till Gaza. Foto: Gil Cohen-Magen/AFP

Bottenstriden kan avgöra tisdagens israeliska val. En lång rad småpartier kretsar kring 3,25-procentspärren, som automatiskt ger fyra mandat i knesset. 

Utan småpartier kan varken premiärminister Benjamin Netanyahu eller hans utmanare Benny Gantz bilda regering.

Rätta artikel

För några år sedan tog dåvarande utrikesministern Avigdor Lieberman initiativet till en höjning av tröskeln för inträde i knesset. Tidigare hade ribban legat på 1,5 procent av rösterna, vilket gav två mandat. Genom höjningen hoppades Lieberman sätta krokben för de tre arabiska partierna, hans ständiga antagonister, och skörda röster i nationalistlägret.

Men de arabiska partierna gick samman i ett enda och väjde för hindret. Liebermans stjärna har dalat och ironiskt nog är hans parti Yisrael Beiteinu (”Israel vårt hem”) i dag ett mycket troligt offer för 3,25-procentsregeln. Han har sällskap kring strecket av en lång rad andra rörelser. 

Härom månaden rasade själva Arbetarpartiet – det socialdemokratiska parti som skapade Israel och ledde det 1948–1977 – till 4 procent i mätningarna, men har nu repat sig något. Det radikala vänsterpartiet Meretz är fortfarande i akut fara, tillsammans med ultraortodoxa Shass och två högerextrema bosättarpartier. Det militant antisionistiska arabiska partiet Balad, som lämnat arabernas gemensamma front, balanserar också på gränsen, tillsammans med finansminister Moshe Kahlons parti Kulanu och Orly Levys Gesher.

Strax över spärren befinner sig valrörelsens stora överraskning, bosättaren Moshe Feiglins parti Zehut. Feiglin retade under en följd av år gallfeber på Netanyahu då han ideligen utmanade honom om ledarposten i Likud och försökte pressa honom i extrem riktning. Häromåret lyckades premiärministern driva ut honom ur partiet, men nu pekar mycket på att han kommer att tvingas falla på knä inför Feiglin efter valet. Feiglin, som pläderar för legalisering av cannabis och återuppbyggnad av forntidens judiska tempel, spås fem procent av rösterna.

Under de senaste dagarnas allt hetsigare valspurt har Netanyahu anklagat flera av de nationalistiska småpartierna för bristande lojalitet. De kommer, försäkrar han, att svika ”högerfronten” efter valet och slå sina påsar ihop med Benny Gantz och hans lista ”Blåvitt”. Om Netanyahu är alltför framgångsrik i sin kampanj att locka röster från extremistpartierna till Likud så kan det sluta med förskräckelse – om dessa hamnar under strecket.

Både socialdemokratiska Arbetarpartiet och radikala Meretz måste klara sig in i nästa knesset om Benny Gantz skall ha ens en teoretisk chans att bilda regering. För att han alls skall lyckas måste han dessutom förvissa sig om stöd från ultraortodoxa Degel-Aguda, vars väljare röstar enligt rabbiners dekret.

Ett parti beräknas behöva kring 120.000 röster för att ta sig in i nästa israeliska parlament. Om fem av partierna i farozonen missar målet knappt så betyder det att en halv miljon röster, 12–15 procent av alla röster, kasseras. 

Läs mer:

Nathan Shachar: Netanyahu skickar desperata larmsignaler