Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-24 01:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/braket-trappas-upp-nar-frankrike-kallar-hem-sin-italienambassador/

Världen

Bråket trappas upp när Frankrike kallar hem sin Italienambassadör

00:48. Under den senaste tiden har det varit stora protester i städer som Paris, Marseille och Bryssel. Det är de ”gula västarna” som visar sitt missnöje för franske presidenten Emmanuel Macron.
Bild 1 av 1 Italiens vice premiärminister Luigi di Maio.
Foto: Alberto Pizzoli/AFP

ROM. Frankrike kallar hem sin Romambassadör med omedelbar verkan efter att Italiens vice premiärminister Luigi di Maio träffat Gula västarnas representanter i Paris. 

Händelsen är unik i modern tid, men inte helt oväntad eftersom en rad incidenter mellan länderna ägt rum sedan Italiens nya populistiska regering tillträdde i juni. 

Peter Loewe
Rätta artikel

Det som fått situationen att explodera är att Femstjärnornas Luigi di Maio, som redan tidigare i Italien utryckt sin sympati och visat solidaritet med den franska proteströrelsen Gula västarna, hade ett möte med rörelsens ledning i Paris på onsdagen. Di Maio som är vice premiärminister i Italien passade då på att öppet ge rörelsen sitt stöd.

Frankrike rasar över detta möte, eftersom de Gula västarna blivit ett av landets största inrikespolitiska problem. Därför valde Frankrike att omedelbart kalla hem sin ambassadör Christian Masset efter vad som benämns som ”oacceptabla provokationer”.

Frankrikes ambassadör Christian Masset. Foto: Lionel Bonaventure/AFP

Läs mer: Frankrike fördömer Italiens premiärministers möte med Gula västarna

”Denna inblandning representerar en ytterligare provokation och är oacceptabel.”, skriver franska UD i en not i samband med att ambassadören återkallas.

”För mig var mötet inte en provokation mot den nuvarande franska regeringen, utan ett viktigt möte med en politisk kraft som vi delar ganska mycket med”, skriver Di Maio på Facebook efter det franska beskedet, och pekar på en samsyn vad gäller bland annat så kallad direktdemokrati.

Mötena mellan Emmanuel Macron och Italiens premiärminister Giuseppe Conte har beskrivits som bra och konstruktiva. Men trots detta så har en rad konfliktsituationer uppstått på senare tid. Ett exempel är hur fransk polis körde över gränsen och bokstavligen dumpade migranter på italienskt territorium. Något som hänt flera gånger och som italiensk polis lyckades filma. En pinsam historia för Frankrike.

En annan konfliktsituation rör höghastighetståget som man håller på att bygga mellan italienska Turin och Lyon i Frankrike. Här vill Femstjärnorna dra sig ur. De beskriver projektet som ekonomiskt oacceptabelt. Något som retar gallfeber på Frankrike. Italien har också i decennier begärt att italienska terrorister som bosatt sig i Frankrike ska utlämnas, men Frankrike har hittills vägrat.

Läs mer: Macron avfärdar ny salva från Italiens regering

Huvudproblemet för Italien är att man inte har en utan tre personer, Conte, Di Maio och Legas Matteo Salvini, som agerar och diskuterar bilaterala frågor med Frankrike. 

– Jag tror inte att det som nu sker hjälper varken Italien eller Europa. Att ägna sig åt provokationer är inte rätt väg att gå för vårt land som nu befinner sig i ett känsligt internationellt läge, säger förre EU-kommissionären Emma Bonnino i en presskommuniké.

Hon syftar på det faktum att Italien är ett av ett fåtal europeiska länder som inte erkänt Venezuelas självutnämnde president Juan Guaidó.