Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bråkmakarna i tunnelbanan anmälde sig till polisen

En beväpnad polisman vid Oxford Circus på fredagen.
En beväpnad polisman vid Oxford Circus på fredagen. Other: Guy Bell/REX/Shutterstock

De två män som sökts misstänkta för att ha startat ett bråk som i sin tur ledde till panik och larm om skottlossning på fredagen anmälde sig själva till polisen i London i dag. 

Fredagens ”terrorlarm” i centrala London skapade panik som ledde till att sexton människor skadades och en stor antiterrorstyrka ryckte ut till Oxford Circus och gatorna omkring tunnelbanestationen.

Flera personer ringde polisen och påstod sig ha hört skott.

Oron späddes på av den brittiske sångaren och låtskrivaren Olly Murs, med nästan åtta miljoner följare, som twittrade om att han hört skottlossning inne på varuhuset Selfridges på Oxford Street.

Men några skott avlossades aldrig och Olly Murs själv hade bara hört talas om att det skulle ha varit så i andra hand. 

På lördagen fick Olly Murs stark kritik från flera fans för att han bidragit till att piska upp stämningen, något som fick honom att svara att han bringats att tro att det pågick skottlossning av personal och kunder inne på butiken: 

”Det är lätt att så här efteråt säga att det inte var något men chockad och panikslagen försökte jag få folk medvetna om det som hände”, skriver Olly Murs.

Under fredagen gick polisen i London ut med bilder på två män som de trodde var upphov till hela händelsen. Ögonvittnen i männens närhet, och bilder från säkerhetskameror, visade att de båda hade råkat i bråk.

På lördagen anmälde sig de två männen, 21 och 41 år gamla, självmant till polisen, skriver AP. Vad som framkom under förhöret är inte känt men ingen av männen har anklagats för något brott, skriver nyhetsbyrån.

Ett bråk där inget skott avlossats blev till en antiterrorinsats och tusentals flyende människor.

”Med tanke på den information som vi nåddes av svarade Metropolitan Police helt i linje  med de riktlinjer som finns när det gäller terrordåd”, skriver Londonpolisen i ett uttalande som citeras av The Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.