Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brand-i-notre-dame-katedralen/

Världen

Notre-Dame-katedralen i brand: ”Vi kommer bygga upp den igen”

01:49. Här är kvällen då katedralen Notre-Dame brann i Paris – så såg det ut.

Stora delar av Notre-Dame i Paris har förstörts i en omfattande brand under måndagskvällen. Huvudspiran på den ikoniska katedralen har kollapsat och två tredjedelar av taket har rasat in, men klocktornen och stenstrukturen ser ut att kunna räddas. Vid 10-tiden på tisdagen meddelades att branden till slut var släckt. 

– Vi kommer bygga upp den här katedralen igen, säger president Macron. 

Rätta artikel

Det var vid klockan 18.30 som brandlarmet först hördes i Notre-Dame, enligt katedralens kommunikationschef André Finot.

– Väldigt kort efteråt såg vi ett stort moln av grå och gul rök komma från en balk i byggnaden, säger han till Le Parisien.

Efter att brandlarmet gått inleddes en omfattande släckningsinsats från räddningstjänsten, och någon timme senare hade över 400 brandmän mobiliserats. Allmänheten ombads tidigt att evakuera området och närliggande vägen Boulevard du Palais samt broarna till Île de la cité, ön i floden Seine som Notre-Dame ligger på, stängdes av för trafik och fotgängare.

Bild 1 av 6
Foto: Zakaria Abelkafi/AFP
Bild 2 av 6
Foto: Stephane de Sakutin/AFP
Bild 3 av 6
Foto: Stephane de Sakutin/AFP
Bild 4 av 6 Katedralens huvudspira har rasat i branden.
Foto: Francois Guillot/AFP
Bild 5 av 6 Kraftig rök sprider sig från Notre-Dame-katedralen i Paris.
Foto: Francois Guillot/AFP
Bild 6 av 6
Foto: Francois Guillot/AFP

Strax innan klockan 23, nästan fem timmar efter att branden startade och medan släckningsarbetet fortfarande pågick, uppgav räddningstjänsten att de betraktar katedralens huvudstruktur, inklusive de två stora klocktornen, som räddade. 

Vid en presskonferens uppgav Laurent Nuñez vid inrikesdepartementet att de är mycket mer optimistiska än tidigare.

– Men vi måste fortfarande vara vaksamma, säger han enligt Le Parisien.

Frankrikes president Emmanuel Macron och fru Brigitte vid den brinnande Notre-Dame-katedralen i Paris på måndagsnatten. Foto: Yoan Valet/EPA

Vid en senare presskonferens i Paris sade president Emmanuel Macron att det värsta har undvikits, men att ”slaget ännu inte är vunnet”.

– Vi kommer bygga upp den här katedralen igen, tillsammans. För det är vad fransmännen förväntar sig, för att det är vad vår historia förtjänar och för att det är vårt öde, säger han enligt Le Monde.

Stiftelsen Fondation du Patrimoine har startat en insamling för privatpersoner som vill donera pengar till uppbyggnaden av Notre-Dame. 

Mest omfattande har skadorna blivit i katedralens takdelar, av vilka två tredjedelar uppges ha rasat in eller förstörts. Däribland den stora huvudspiran, som kollapsade vid åttatiden på kvällen efter att ha uppslukats av lågorna. Ovärderliga föremål har också räddats inifrån byggnaden, däribland en bit som sägs vara från Jesu törnekrona och ett klädesplagg som tillhört kung Ludvig IX, säger katedralens rektor, prästen Patrick Chauvet enligt Le Parisien. 

Starka reaktioner på branden: ”Rädda henne, snälla”

En brandman skadades även allvarligt i samband med insatsen.

00:49. Den stora huvudspiran har kollapsat i branden i Notre-Dame i Paris.

Enligt Le Monde tror räddningstjänsten att branden startade i ett av katedralens vindsutrymmen, men vad som utlöste den är fortfarande oklart.

Franska medier noterar det faktum att det pågått ett omfattande renoveringsarbete av katedralen sedan en tid tillbaka, och enligt BBC har myndighetspersoner sagt att det skulle kunna vara en förklaring.

Brandorsaken: Spekulationer kring renoveringsarbete

Polisen inledde tidigt en utredning om brandorsaken. Till franska TV2 uppger polisen att de inledningsvis hanterar ärendet som en olyckshändelse.

Förtvivlade Parisbor: Katedralen har ju alltid funnits här

Katedralen fotograferad i september 2015. Foto: Patrick Kovarik/AFP

 

 

https://twitter.com/iamONNE/status/1117851220012482560

 

https://twitter.com/alex_fremont/status/1117883912632430593