Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 08:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brand-ombord-pa-ryskt-flygplan-minst-fem-skadade/

Världen

Dödssiffran stiger: 41 döda efter brand ombord på ryskt flygplan

01:35. Över 40 människor omkom när ett flygplan nödlandade och fattade eld i Rysslands huvudstad Moskva.

Ett ryskt flygplan med 78 passagerare har fattat eld ombord och nödlandat på Moskvas internationella flygplats. 41 personer har omkommit, uppger haverikommissionen enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt personal ombord har en blixt slagit ned i planet, vilket ledde till att elektroniken slutade fungera. Planet landade med fulla bränsletankar, som fattade eld efter landningen.

Rätta artikel

– Det är sannolikt att en blixt slog ned i motorn, eftersom det brann redan då planet landade, säger den ryska meteorologen Jevgenij Tisjkovets till den ryska ekonomiska nyhetssajten 1prime, som är en del av statliga RIA Novosti.  

Kremllojala Kanal 1 skriver däremot att planet började brinna först efter att det hade landat. Hjulen gick sönder vid den häftiga landningen, som lyckades först vid andra försöket, och därefter ska bränsletankarna ha börjat brinna. Piloterna förlorade kontakten med flygledningen innan de landade och hade inte hunnit släppa ut bränslet.

Enligt RIA, som har talat med en källa i förundersökningskommittén, är det troligt att branden började då en elledning skadades av ett blixtnedslag. Flygpersonalen bekräftar att problemen började med blixtnedslaget.

– När vi precis hade lyft slog blixten ned i planet. Det hoppade till som en gräshoppa. Vi var så skräckslagna att vi nästan förlorade medvetandet. Vi gjorde en nödlandning och väl på marken började planet brinna. Just nu fattar vi ingenting. Överallt springer sjuksköterskor och ger folk lugnande medel, säger passageraren Pjotr Jegorov till den ryska kvällstidningen Komsomolskaja Pravda.

Bild 1 av 3
Foto: Riccardo Dalla Francesca/AP
Bild 2 av 3
Foto: Mikhail Norenko/AP
Bild 3 av 3
Foto: AP

Enligt Interfax började passagerare som hade evakuerats från planet i panik springa bort längs landningsbanorna. Därför har det varit svårt att fastslå det exakta antalet döda. På Sjeremetevo flygplats fungerar just nu bara en landningsbana och det innebär att flygplatsen inte jobbar med full kapacitet. Åtta plan som skulle landa i Moskva har dirigerats till Pulkovo flygplats i Sankt Petersburg och ett flertal till Nizjnij Novgorod.

Förundersökningskommittén kommer att väcka åtal för att Aeroflot har brutit mot säkerhetsföreskrifterna och därmed orsakat mer än två människors död genom vårdslöshet. Det är ett hårt slag mot Aeroflot, Rysslands största och äldsta flygbolag, ett statligt bolag med gott säkerhetsrykte.

Rysslands president Vladimir Putin sände på söndagskvällen sina kondoleanser till de drabbade.

– Presidenten uttrycker sitt djupa deltagande med alla dem som förlorat sina kära i den här flygkraschen, säger talespersonen Dmitrij Peskov till nyhetsbyrån Tass.

Piloterna överlevde olyckan. En statlig undersökningskommission tillsätts för att reda ut olyckan, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax, citerade av oberoende nyhetssajten Meduza.

41 personer har dött, uppger haverikommissionen enligt ryska nyhetsbyrån Interfax. Minst två av dem är barn.

Antalet skadade har hittills rört sig mellan 11 och 18, men siffrorna kan stiga. Enligt radiostationen Govorit Moskva har sju personer lagts in på sjukhus, flera av dem med svåra skador. Evakueringen av de överlevande passagerarna tog enligt radiostationens källor 55 sekunder och piloterna lämnade planet sist. Radiostationen Kommersant FM rapporterar däremot att evakueringen försenades av att flera passagerare blockerade korridoren då de envisades med att ta ner sitt handbagage från hyllorna.

https://twitter.com/KFM936/status/1125088210206515200

Bilder och filmklipp på sociala medier visar hur människor springer från planet. Planets bakre halva står i brand medan svarta rökmoln stiger mot himmelen.

Planet är av modellen Sukhoi Superjet, enligt ryska medier. Dess akter är totalförstörd och räddningsarbetare försöker ta sig genom sönderbränd metall till de sista stolsraderna där det ännu kan finnas passagerare, skriver Interfax som citeras av den oberoende radiostationen Echo Moskvy.

Planet hade tillverkats år 2017 och servades senast i april i år.

https://twitter.com/TomPodolec/status/1125077708181049344

Planet som var på väg till Murmansk lyfte strax efter klockan 18, enligt den oberoende ryska nyhetssajten Meduza. Mindre än tio minuter efter avfärd fick planet problem med radiokommunikationen. Det gjorde en sväng och återvände till Sjeremetevo där piloten gjorde en nödlandning utan kontakt med flygledningen. Landningen lyckades på andra försöket.

Senare rapporterar Meduza med hänvisning till ryska nyhetsbyrån Tass att personal ombord på flygplanet uppger att det var ett blixtnedslag i planet som fick motorn att fatta eld.

Svenska UD hade vid 23-tiden på söndagskvällen inga uppgifter om det fanns några svenskar ombord på planet.

– Vi har inga uppgifter om det men vi står i kontakt med vår ambassad i Moskva som utreder händelsen, säger Timothy Prellwitz på UD:s pressjour.