Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 04:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/branderna-i-amazonas-minskar-efter-bolsonaros-tvarvandning/

Världen

Bränderna i Amazonas minskar – efter Bolsonaros tvärvändning

Foto: Andre Penner/AP

Bränderna i Amazonas har minskat kraftigt. Men i cerradon – som inte omfattas av eldningsförbudet – har antalet tvärtom ökat fram till oktober. Enligt forskaren Torsten Krause får savannområdet inte lika stor uppmärksamhet, trots att det är viktigt för biologisk mångfald.

– Det finns många djur som bara lever där, säger han.

Brasilien var hårt drabbat av skogsbränder i slutet av sommaren. När det brann som mest i augusti rasade 30.901 eldsvådor – nästan tre gånger så många som samma månad förra året, uppger BBC

Bränder kan uppstå naturligt i området, men startas också avsiktligt i syfte att röja skog för åker- och betesmark. Brasiliens president Bolsonaro uppges ha uppmuntrat skogsarbetare och lantbrukare att avverka, vilket han fått hård kritik för. I slutet av augusti gjorde presidenten en tvärvändning och satte in militär i kampen mot lågorna samtidigt som han införde en 60 dagar långt eldningsförbud i Amazonas – och det ser ut att ha haft effekt.

Enligt Brasiliens rymdmyndighet INPE har bränderna minskat kraftigt. I september hade de minskat med en tredjedel jämfört med augusti och låg då klart under snittet för den månaden sett till den senaste 20-årsperioden, skriver Reuters. Därefter har minskningen fortsatt och eldsvådorna väntas gå ned ännu mer nu när regnperioden har startat.

Även om bränderna har bedarrat i Amazonas så är läget ett helt annat i savannområdet cerradon i söder. Från augusti till september ökade bränderna med 78 procent till 22.989 eldsvådor – fler än i Amazonas. Hittills i oktober är antalet uppe i nästan 1.800 och peaken tros vara nådd i år.

Savannområdet omfattas inte av eldningsförbudet i Amazonas.

– När samhället blickade mot Amazonas tänkte de (i cerradon reds anm.), det är okej, vi kan göra vad vi vill här, säger Ane Alencar, forskningschef vid den ideella organisationen Amazon Environmental Research Institute (Ipam).

Cerradon tillhör de områden som har störst biologisk mångfald i hela världen, omkring 40 procent av djur- och växtarterna där finns ingen annanstans på jorden. Samtidigt har omkring hälften av våtmarkerna, skogarna och gräsmarkerna försvunnit, bland annat för att man har röjt skog för att odla sojabönor, enligt Ipam.

Området är ungefär hälften så stort som Amazonas och till skillnad från regnskogen – som fortfarande huvudsakligen är intakt – förstörs marken mycket snabbare där. Cerradon är mycket viktig för koldioxidlagring. Ipam bedömer att antalet träd som försvunnit 2016–2017 lett till att ytterligare 440 miljoner ton koldioxid hamnat i atmosfären – mer än Storbritanniens utsläpp under ett år. 

Torsten Krause, som forskar om skogsstyrning och naturvård vid Lunds universitet, säger att den största delen av det brasilianska jordbruket sker i cerradon – där man bland annat odlar soja.

– Om man tittar på hur stor del av den naturliga cerradon som finns kvar så är det inte mycket. Det finns mycket mer regnskog. 

Han poängterar att alla ekosystem är viktiga.

– Man hör inte talas så mycket om cerradon eftersom det är en savann och inte en regnskog, den får inte samma uppmärksamhet som Amazonas. Men den är ganska viktig för den biologiska mångfalden. Det finns många djur som bara lever där. 

Läs mer: 

Här är varorna du ska undvika – för att inte förstöra regnskogen i Amazonas 

Här brinner det runt om i världen – se Nasas satellitbild 

Brasilien sätter in militär mot bränderna i Amazonas 

Bolsonaro tvärvänder – inför eldningsförbud i Amazonas