Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bränderna i Portugal fortfarande utom kontroll

00:54. I Portugal har hittills 57 dödsoffer bekräftats till följd av den svåra skogsbranden i Pedrógão Grande. Det är den värsta av ungefär 60 bränder och den rasar i centrala Portugal. De flesta av dödsoffren är bilister som bränts ihjäl i sina fordon.

Portugal. Brandkåren i Portugal har kämpat mot skogsbränderna hela natten mot måndagen. Ett tiotal personer har räddats undan lågorna i orten Aguda. Bränderna verkar gå norrut och österut från det område som drabbades värst under lördagen och söndagen. Nu kommer regn – men även åska.

Det var efter att vinden ändrat riktning och de okontrollerade skogsbränderna gått mot flera familjers hus som de till slut fann för gott att försöka fly i bilar – men hamnade i en dödsfälla. På vägen N236-1 mellan Castanheira de Perà och Figueró dos Vinhos hann lågorna upp dem, det var här de allra flesta omkomna påträffats i spåren av branden, som kostat minst 62 människoliv och skadat omkring 50 personer. Det uppges finnas barn bland de omkomna.

I Pedrógão Grande, som eldhärjats svårt, verkar det till stor del handla om materiella skador och många hus har förstörts av lågorna.

Flera av de avstängda vägarna i det området har öppnats igen.

Tidigt på måndagen rasar fortfarande flera bränder i centrala Portugal, i ett vidsträckt skogsområde med eukalyptusträd och tallar, som är populärt utflyktsmål.

En del av de omkomna uppges vara turister.

Räddningstjänsten har upprättat en sambandscentral i Avelar, inte långt ifrån där man satt upp nya vägspärrar.

Tidigt i morse förklarade en räddningsledare att branden fortfarande inte är under kontroll men att det varit svalare under natten i det området, vilket kan ha varit gynnsamt.

Fortfarande deltar över 2.000 räddningsarbetare med att bekämpa bränderna, som vid 10.00-tiden på förmiddagen uppgavs vara 6 till antalet.

Enligt väderprognoserna är det regn på väg, men man förutspår även mer åska – som antas vara det som satte skogarna i brand på lördagen. Det är fortfarande mycket varmt i området och risken för nya bränder är ”maximal”, enligt myndigheterna.

Det kommer att ta flera dagar att identifiera offren, skriver tidningen JN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.