Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brandingenjor-man-kan-rekonstruera-notre-dame/

Världen

Brandingenjör: Man kan rekonstruera Notre-Dame

Foto: Eric Feferberg/AFP

Det går att bygga upp den brandhärjade katedralen Notre-Dame på nytt, enligt svenske brandingenjören Håkan Frantzich.

– Men det blir inte samma byggnad som det har varit tidigare, säger han.

Rätta artikel

Vad som orsakat den förödande branden i Notre-Dame är i nuläget oklart. Men ett omfattande renoveringsarbete har pågått i katedralen, vilket kan vara orsaken. 

– Det kan ju vara något som har att göra med elektriska maskiner. Det kan också bero på att man hållit på med någon form av heta arbeten, som till exempel skurit och kapat i metall, och varit lite oförsiktig med gnistbildningen eller liknande, säger Håkan Frantzich, brandingenjör och lektor vid Lunds universitet.

– Annars kan det säkerligen vara kopplat till något elfel, det är ju inte helt ovanligt att det orsakar bränder, fortsätter han.

Enligt Håkan Frantzich går det att undvika bränder i kulturhistoriska byggnader genom att se till så att de inte har gamla elledningar och elinstallationer som inte uppdaterats. 

– Väldigt mycket är kopplat till förebyggande verksamhet, att se till så att byggnaden inte utsätts för stora risker, säger han.

Notre-Dame är en av Paris mest välbesökta platser. Kan risken för brand öka när många rör sig i byggnaden?

– Det tror jag inte. I de byggnader där man har mycket människor har man också ett högre skydd normalt sett, med automatiska brandlarm, utrymningslarm och så vidare.

Samtidigt säger Håkan Frantzich att det i en kyrka som Notre-Dame också finns en bevarandeaspekt, som kan utgöra ett hinder för säkerhetsåtgärder som inverkar på byggnadens utseende.

– Det finns definitivt en konflikt där. Men skyddet av människoliv är trots allt viktigare, så det får styra lite mer, anser han.

Notre-Dames huvudstruktur, inklusive de två stora klocktornen, har räddats undan brandens värsta skador. Men taket har fått omfattande skador, två tredjedelar ska ha rasat in eller förstörts i branden. Därutöver har den stora huvudspiran kollapsat. President Macron har lovat att katedralen ska återuppbyggas. 

– Det blir en totalskada på byggnaden, men man kan rekonstruera den och bygga upp den igen. Men det blir inte samma byggnad som det har varit tidigare, säger Håkan Frantzich.

Han jämför med Katarina kyrka i Stockholm som brann i början av 1990-talet. 

– Det kanske inte var riktigt lika omfattande skada, men det var också ett torn som brann och det rasade ner. Det har man ju kunnat bygga upp igen, och det kanske inte direkt är någon som tänker på att det är en ny konstruktion.

Läs mer:

Notre-Dame-katedralen i lågor: ”Vi kommer bygga upp den igen”

Tv: Parisbor sjunger psalmer utanför Notre-Dame

Förtvivlade Parisbor: Katedralen har ju alltid funnits här