Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Brandmän sprutade pulver på kaparen

Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Norsk polis dröjde en bra bit över en halv timme innan man kom till bussen där en 30-årig kapare dödat tre personer. Ambulans och räddningstjänst övermannade honom med pulversläckaren och höll fast honom under tiden.

Tre personer, föraren och två passagerare, hade knivmördats på bussen. Det visste inte räddningstjänst och ambulanspersonal när de försökte få ut gärningsmannen i väntan på polisen.

Ögonvittnen till händelsen berättar för VG att utryckningspersonalen beväpnade sig med hammare och pulversläckare. En sjukvårdare gick sedan själv på den misstänkte och brandmän bistod med att spruta ner honom med pulver.

Så kunde de hålla fast 30-åringen. Först en timme och tjugotvå minuter efter första larmsamtalet, 17.35, anlände polisen. Mannen fördes till sjukhus i Bergen för vård av skärskador.

Ambulansmannen skadades också i dramat på norska riksväg 53. Bussen hade blivit stillastående i diket efter att en 19-årig kvinna och två män i 50-årsåldern – bussföraren och en svensk medborgare – mördats med vad som beskrivits vara en lång kökskniv. 

Den gripne mannen ska, enligt uppgift till VG, ha sökt asyl i Norge men fått avslag. På tisdagen skulle hans avvisningsbeslut verkställas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.