Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brandman-tvekar-att-ga-in-i-katedralen-pa-grund-av-rasrisk/

Världen

Fortfarande risk att bärande delar kan kollapsa

01:49. Här är kvällen då katedralen Notre-Dame brann i Paris – så såg det ut.

Vid 10-tiden på tisdagsförmiddagen konstaterades storbranden i Notre-Dame släckt. Nu har 50 utredare kallats in för att ta reda på vad som orsakade branden.

Åklagaren Remy Heitz säger att inget pekar på att branden var anlagd.

Det finns fortfarande en rasrisk och det kommer dröja innan konstverk inuti katedralen kan föras i säkerhet, enligt Frankrikes inrikesminister.

Rätta artikel

En intensiv utredning pågår för att försöka kartlägga brandförloppet i jättekatedralen. Hittills har få detaljer om den pågående undersökningen av brandorsaken blivit kända. 

På tisdagen uppgav åklagaren Remy Heitz att flera vittnen har förhörts under natten. Utredare har också frågat ut flera byggjobbare som var anställda på de företag som renoverade katedralen, rapporterar AFP. 

– Det finns ingenting som tyder på att det här varit en avsiktlig handling, sa Heitz till reportrar på tisdagen.

Han sa också att 50 utredare jobbar med ärendet i nuläget. 

Enligt franska medier tvekade dock myndigheterna under några timmar i går – innan de valde att beskriva eldsvådan som en olycka, något som i nuläget utesluter att det fanns några kriminella motiv.

Utredningen för att klarlägga vad det var som hände kommer att bli både tidskrävande och svår, enligt åklagaren Heitz.

Enligt de första uppgifterna startade elden på vinden, på en plats där det var svårt att få tillträde då platsen var i princip instängd bakom byggnadsställningar – precis i hjärtat av den renovering som inleddes 2018. 

Elden totalförstörde i princip den delen av katedralen, och det kan alltså bli svårt att hitta teknisk bevisning som kan förklara orsaken till branden.

Ett första brandlarm ska ha gått vid klockan 18.20 på måndagskvällen, skriver France Info. Då ska ingen brand ha konstaterats. Det var istället vid ett andra larm klockan 18.43 som branden ska branden ha upptäckts. Då hade katedralen redan utrymts. När elden startade ska det inte heller ha funnits några byggnadsarbetare kvar på platsen.

Bild 1 av 2 Brandmän tvekar att gå in i de centrala delarna av katedralen på grund av rasrisk.
Foto: Yoan Valat/TT
Bild 2 av 2 Delar av taket har rasat in vilket gör att brandmän är rädda att strukturerna inte längre är bärande.
Foto: Philippe Wojazer/AFP

På tisdagsmorgonen jobbade fortfarande ett hundratal brandmän mot klockan med eftersläckningsarbetet av Notre Dame i Paris. Strax före klockan 10 på tisdagen uppgav brandkåren för AP att branden var helt släckt.  

– Nu återstår att ta reda på hur skadad de bärande strukturerna i byggnaden är, säger biträdande inrikesminister Laurent Nuñez till fransk tv. 

Han sa också att det finns en risk att bärande delar kommer att kollapsa och med dem ytterligare delar av katedralen. Ett insatsteam har därför satts in för att ta reda på om de bärande delarna är tillräckligt stabila.

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner besökte Notre-Dame under tisdagseftermiddagen och konstaterade att det kommer att ta minst 48 timmar innan räddningsarbetare kommer kunna gå in i de mittersta delarna av katedralen för att rädda de föremål som fortfarande finns där. Katedralens tillstånd sekundbevakas, sa han till reportrar på plats enligt Sky News:

– Vi kommer nu att stå vid Notre-Dames sängkant, säger Christophe Castaner.

https://twitter.com/NunezLaurent/status/1118024928073269248

Den tekniska underökningen av platsen inleddes redan tidigt på måndagskvällen‚ dels för att identifiera vilka som senast var på plats och för att samla in vittnesmål. Ett 40-tal kriminaltekniker arbetade under tisdagen på brandplatsen, och polisen har också satt in drönare för att underlätta undersökningarna.

Enligt de första vittnesmålen tog sig elden väldigt fort och vinden förvärrade situationen. 400 brandmän var inledningsvis med och bekämpade elden, och en polis och två brandmän uppges ha fått lindriga skador. Det är oklart om de tillhörde den styrka som skickades in för att rädda konstverk och reliker från lågorna. 

Under natten förvarades flera av de räddade konstverken i Paris stadshus och fördes under tisdagen till Louvren, däribland en bit som sägs komma från Jesus törnekrona och som beskrivs som ett av katedralens viktigaste föremål.

Paris borgmästare Anna Hidalgo sa under tisdagskvällen att målsättningen är att Notre-Dame ska ha restaurerats till år 2024 när staden ska vara värd för de olympiska och paralympiska spelen, rapporterar Le Parisien.

Löften om pengar till återuppbyggandet strömmar nu in från flera håll, och redan på tisdagseftermiddagen hade donationer för runt 600 miljoner euro, motsvarande över 6 miljarder kronor, utlovats. 

Under onsdagen klockan 18.50, två dagar efter att branden bröt ut, kommer klockorna att ringa från samtliga katedraler i Frankrike.