Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 15:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brandorsaken-spekulationer-kring-renoveringsarbete/

Världen

Brandorsaken: Spekulationer kring renoveringsarbete

Foto: Thibault Camus/AP

Än har ingen bekräftelse kommit på vad som orsakade branden i Notre-Dame, och den betraktas tills vidare som en olyckshändelse.

Spekulationerna kring orsaken handlar om de omfattande renoveringsarbeten som pågår i katedralen.

Rätta artikel

La Police Judiciaire, Frankrikes nationella myndighet för allvarliga brott, har redan under kvällen kopplats in för att utreda brandorsakerna. Men det betyder inte att någon misstänks för brott i samband med branden.

Utan att veta vad som utlöste händelsen påpekar många ändå att byggverksamhet är en vanlig orsak till bränder – till exempel genom svetsning.

På de dramatiska bilderna från Ile de la cité, ön i Seine där Notre-Dame ligger, syns omfattande byggnadsställningar kring katedralen. De restes i juli i fjol i samband med att en stor renovering påbörjades.

Varje dag fram till 17.30 fanns hundratals byggnadsarbetare och specialister på plats.

Det handlade bland annat om att rengöra hela byggnaden som har mörknat av luftföroreningar. Ställningarna runt det 93 meter höga klocktornet – som rasade efter en timmes brand – var tänkta att stå kvar i fyra år.

På bilder från renoveringen syns enorma, flera hundra år gamla träbalkar som håller upp olika delar av katedralen. Sammanlagt är det hundratals ton av torrt, gammalt trä. När heta metallbitar från det kollapsande taket faller ner på balkarna är det lätt att föreställa sig att branden får ny spridning.

Samma sak med byggnadsställningarna, av vilka flera rasade tidigt under branden. De bestod av 500.000 stålrör – vägande mer än 500 ton – men också av träplankor.

Så sent som i torsdags lyftes 16 statyer bort från nedre delen av Notre-Dames högsta torn av en hundra meter hög kran. De har flyttats till sydvästra Frankrike för konservering och uppfräschning. Ingen visste då att de tolv lärjungarna och fyra evangelisterna räddades från total förstörelse i branden fyra dagar senare.