Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 15:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brannskadade-koalan-lewis-ar-dod-blev-varldskand-nar-han-raddades/

Världen

Brännskadade koalan Lewis är död – blev världskänd när han räddades

00:58. Brännskadade koalan Lewis är död – blev världskänd när han räddades från en skogsbrand i Australien.

Koalan Lewis är död. Han blev känd världen över när ett dramatiskt videoklipp där han räddas från en skogsbrand i Australien blev viralt. 

”Vi tackar för allt stöd”, skriver djursjukhuset där han vårdades.

Veterinärer avlivade svårt skadade Lewis på tisdagen. ”Brännskadorna blev värre, och skulle tyvärr inte ha blivit bättre”, skriver Koala Hospital Port Macquarie på Facebook.

– På Koalasjukhuset håller vi inte djuren vid liv bara för att rädda dem, om det innebär för mycket smärta och obehag, säger en talesperson för sjukhuset till Newcastle Herald.

Toni Doherty räddade Lewis från lågorna och var på sjukhuset när han somnade in, säger hennes man Peter till 9News.

– Vi är såklart väldigt ledsna, vi hoppades att han skulle klara sig men skadorna var allvarliga, försvagade honom och måste ha varit smärtsamma, säger Peter. 

Den dramatiska videon från delstaten New South Wales har fått stor spridning världen över. I den syns hur Lewis klättrar upp i ett träd för att fly elden, men hamnar mitt bland lågorna i stället. Toni Doherty rusar till hans räddning, i en hjärtskärande scen försöker hon ge Lewis vatten samtidigt som han kvider.

Svåra terrängbränder har härjat i Australien i flera veckor och orsakat stor skada för djurlivet. Så många som 1.000 koalor befaras ha dött i delstaterna New South Wales, Queensland och South Australia, skriver lokala medier.

Koalasjukhuset där Lewis vårdades hoppades via en kampanj få in 25.000 australiska dollar för att hjälpa djuren. Hittills har givare gett omkring 1,7 miljoner.  

Läs också: Koalan Kate hittades svårt brännskadad