Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 03:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brasiliansk-borgmastare-vadjar-om-hjalp-vi-befinner-oss-i-totalt-kaos/

VÄRLDEN

Brasiliansk borgmästare vädjar om hjälp: ”Vi befinner oss i totalt kaos”

Dödsfallen i covid-19 i staden Manaus i Amazonas stiger kraftigt, nu grävs massgravar för att hinna begrava alla.
Foto: Edmar Barros/AP

RIO DE JANEIRO. Antalet dödsfall till följd av coronaviruset slår rekord i miljonstaden Manaus i Amazonas. Myndigheterna tvingas gräva massgravar för att hinna begrava alla.

– Vi är inte i en nödsituation. Vi är bortom det. Vi befinner oss i totalt kaos. Som ett land som är i krig och just har förlorat, säger Manaus borgmästare Arthur Virgílio.

Han litar inte på Brasiliens president Jair Bolsonaro som är en coronaförnekare, utan har skrivit till ledarna för G20-länderna och bett om internationell hjälp.

– Amazonas ber om hjälp. SOS Amazonas. Vi accepterar frivilliga, läkare, respiratorer i gott skick eller nya, skriver borgmästaren.

Manaus är en isolerad miljonstad mitt i Amazonas som det endast går att nå med båt eller flyg. Myndigheterna misstänker att en 49-årig kvinna flög in coronaviruset från London den 11 mars.

Nu sju veckor senare har Manaus blivit en brasiliansk motsvarighet till hamnstaden Guayaquil i Ecuador där det dog så många att myndigheterna inte hann hämta liken. På gator och torg låg döda familjemedlemmar på sina madrasser som anhöriga släpat ut. För att undvika samma kaos har myndigheterna i Manaus börjat gräva massgravar med grävskopor.

Massgravar till följd av dödsfall i covid-19 i staden Manaus i Amazonas.
Foto: Edmar Barros/AP

Över hundra personer dör varje dag i staden och myndigheterna har gett tillåtelse till nattliga begravningar för att få tid att begrava alla. Enligt beräkningar från det brasilianska smittskyddsinstitutet Fiocruz dubbleras antalet dödsfall i Manaus var femte dag.

Det är mer än när smittan var som värst i Spanien och Italien, där antalet dödsfall dubblerades var sjätte dag. Sedan tre veckor tillbaka är alla intensivvårdsplatser på sjukhusen upptagna och militären, som har flera regementen i staden, har ännu inte byggt några fältsjukhus. Bilder från sjukhusen visar bårar med avlidna patienter på rad i korridorerna.

Omkring 700 har hittills dött av covid-19 i djungelmetropolen, men myndigheterna fruktar att om utvecklingen håller i sig kan så många som 4 200 gå bort under maj månad.

Vad som riskerar öka takten är folksamlingarna utanför stadens bankkontor där staten betalar ut ett nödbidrag på 1.100 kronor till dem som inte har ett fast arbete. Enligt statsbanken har 1,7 miljoner invånare i Manaus registrerat sig för att ta emot bidraget, vilket gör att många står i långa, täta köer i väntan på att kunna ta ut sina pengar.

Röda korsets personal har ställt sig utanför bankkontoren för att upplysa befolkningen om att de måste skydda sig bättre.

– Vi ger råd om hur man använder skyddsmasken korrekt och vikten av att använda alkogel. Vi förklarar också de inte behöver ta med sig hela familjen för att hämta ut förmånen, säger Kleber Maia, Röda korsets hälsochef i regionen, till sajten G1.

I söndags begravdes 140 personer i Manaus, vilket är 110 fler än vad som dagligen brukar begravas i staden.

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter att förneka allvaret med coronaviruset och har inte erbjudit någon hjälp. När han fick frågan vad han tyckte om att Brasilien gått om Kina i antalet dödsfall i covid-19 ryckte han på axlarna.

– Än sen då. Jag beklagar. Vad vill du jag ska göra? Mitt mellannamn är Messias, men jag kan inte uträtta mirakel, svarade Brasiliens president.

Ämnen i artikeln

Brasilien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt