Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 20:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brasiliansk-polis-skot-ihjal-elva-misstankta-bankranare/

Världen

Brasiliansk polis sköt ihjäl elva misstänkta bankrånare

Foto: Nelson Almeida/AFP

När en grupp på minst 25 beväpnade män på torsdagen försökte råna två banker i en mindre stad utanför São Paulo slutade det i ett blodbad. Polis sköt ihjäl minst elva av de misstänkta rånarna.

– Polisen bör gratuleras som skickade banditerna till kyrkogården, säger delstaten São Paulos guvernör João Doria.

Rätta artikel

Det var i gryningen, vid 04-tiden lokal tid, som minst 25 beväpnade män i fem bepansrade fordon rullade in i Guararema, en stad på 25.000 invånare åtta mil öster om jättestaden São Paulo. Så inleddes vad som skulle sluta i ett blodbad, enligt den brasilianska nyhetssajten Globo som talat med Mário Alves da Silva, officer i militärpolisens elitstyrka, Rota.

Först skakades de centrala delarna av den lilla staden av två explosioner när rånarna ska ha försökt spränga bankomater i två olika bankkontor, ett av dem i en fastighet vägg i vägg med stadens polisstation.

– Först inleddes en skottväxling med den lokala polisen, som bad om understöd, berättar Alves da Silva för Globo.

Enligt honom hade myndigheterna blivit förvarnade om att en grupp brottslingar planerade flera bankrån i trakten. Därför var Rota snabbt på plats för att spärra av potentiella flyktvägar ur Guararema. 

I de skottväxlingar som följde på rånförsöken dödades elva av de misstänkta rånarna. Två sköts ihjäl av den lokala polisen, nio av militärpolisen Rota.

– De kom förberedda för krig, säger talespersonen för militärpolisen och berättar att man beslagtagit sju gevär, fyra pistoler, en skottsäker väst och sprängmedel.

Delstaten São Paulos guvernör, João Doria, uttrycker belåtenhet med polisinsatsen, rapporterar Globo:

– Polisen bör gratuleras som skickade banditerna till kyrkogården.

– På onsdag ska vi hylla poliserna som skyddade medborgarna, berättar guvernören.

Senare på dagen twittrade Brasiliens president, Jair Bolsonaro, också en gratulation till poliserna, som avslutas med berömmet ”Bra jobbat!”

https://twitter.com/jairbolsonaro/status/1113844705106845696

En av de misstänkta rånarna har gripits medan resterande cirka 10–15 är på flykt. Ingen polis ska ha kommit till skada.

Enligt tidningen Folha de São Paulo är Guararema känt för att vara en ovanligt fridsam plats. Det var den enda av de 39 städer som ingår i São Paulos storstadsregion där inte ett enda mord begicks under en period på två och ett halvt år, mellan januari 2016 och juli 2018.