Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Brasiliansk sexbrottslag retar katolska kyrkan

Påve Franciskus predikar under en mässa i katedralen i Rio de Janeiro på lördagen. På söndagen lämnade påven Brasilien efter ett veckolångt besök i landet.
Påve Franciskus predikar under en mässa i katedralen i Rio de Janeiro på lördagen. På söndagen lämnade påven Brasilien efter ett veckolångt besök i landet. Foto: Luca Zennaro, Pool/AP

Brasilianska presidentens undertecknande av en ny lag som ger hjälp till sexbrottsoffer sticker i ögonen på katolska kyrkan. Kyrkan menar att lagen öppnar för att ge fler rätt till abort.

Fyra dagar efter att påve Franciskus avslutat sitt veckolånga besök i Brasilien skrev president Dilma Rousseff på torsdagen under lagen som bland annat ger sexbrottsoffer rätt till akutvård på offentliga sjukhus och tillgång till läkemedel som förhindrar oönskade graviditeter, så kallade dagen efter-piller.

Undertecknandet har föregåtts av hård kritik från katolska kyrkan och andra religiösa grupper som menar att lagen kan vara ett första steg mot en bredare legalisering av abort. I Brasilien är abort endast tillåten vid några få tillfällen, som vid våldtäkt eller när moderns liv är i fara.

Katolska kyrkan har uppmanat presidenten att lägga in veto mot delar av lagen. Särskilt föreskriften om dagen efter-piller och att våldsutsatta kvinnor ska informeras om rätten till abort.

Även några evangeliska kyrkor har kritiserat lagen och uppgett att man inför nästa års presidentval kommer att starta en kampanj mot Rousseff – om hon inte stoppar lagens mest kontroversiella delar, uppger AFP.

Rousseff trotsade på torsdagen kyrkans begäran och undertecknade lagen som enligt Eleonora Minicucci, kvinnopolitisk minister i landet, ger "respekt för kvinnor som utsätts för sexuellt våld", rapporterar AP. 

Presidenten lovade samtidigt skriftligen att inte avkriminalisera abort. Löftet väckte enligt AFP besvikelse hos feminister och delar av den av politiska vänstern.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.