Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 13:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brasilien-bekampningsmedel-godkanns-i-rekordtakt/

Världen

Brasilien: Bekämpningsmedel godkänns i rekordtakt

Jordbruksminister Tereza Cristina. Foto: Aloisio Mauricio/TT

Sedan klimatskeptikern Jair Bolsonaro tillträdde som Brasiliens president vid årsskiftet har landet godkänt 169 nya bekämpningsmedel. 

– Vi konsumerar produkter som marinerats i en giftig sirap, säger läkaren Ada Aguiar på folkhälsoorganisationen Abrasco till nyhetssajten G1. 

Takten på godkännandena är den snabbaste sedan landets jordbruksdepartement började föra statistik, 2005. 

Brasilianska Greenpeace varnar för att utvecklingen under president Bolsonaro innebär att ”mer gifter tar plats i människors vardag”.

Hittills i år har det brasilianska jordbruksdepartementet godkänt bekämpningsmedel i högre takt än någonsin. Fram till den 14 maj hade 169 medel godkänts, lika många som under hela 2015, skriver brasilianska nyhetssajten G1.

Den dramatiska ökningen har skett sedan Jair Bolsonaro tillträdde som landets president vid årsskiftet. Den jordbruksminister som Bolsonaro utsåg, Tereza Cristina, var tidigare ledare för jordbrukslobbyn i kongressen och är en öppen förespråkare av kemiska bekämpningsmedel. Enligt henne handlar inte den ökande takten av godkännanden om att departementet har sänkt bedömningsnivån, utan om att man höjt effektiviteten i hur man behandlar ansökningar.

– Det finns ingen osäkerhet när det gäller godkännandet av dessa produkter, som befann sig på vänt i en enorm kö och som fastnade där av ideologiska skäl, förklarar Tereza Cristina.

G1 skriver att det stadigt har godkänts fler och fler bekämpningsmedel sedan 2015, alltså redan innan den nuvarande regeringen tillträdde, men att takten tilltagit ännu mer sedan årsskiftet. 

Marina Lacôrte, expert på jordbruk och matproduktion på brasilianska Greenpeace, ser, precis som Tereza Cristina, ideologiska skäl till förändringen, men från ett annat perspektiv:

– Det vi ser är exakt hur det giftpaket som kom från den lagstiftande församlingen nu omsätts i praktiken av den nya regeringen. Strategin är att ge mer plats åt gift i folks vardag. Skillnaden mot förr är att då föregicks det av en diskussion, nu trycks det in av sig självt, säger hon till G1.

Nyhetssajten har gjort en kartläggning, baserad på uppgifter från jordbruksverket och Greenpeace, av de 169 nya medel som godkänts i år. Av dessa beskrivs 48 procent som ”mycket eller extremt giftiga”. 25 procent av medlen är inte tillåtna i EU.

– Brasilien håller på att bli en förvaringsplats för bekämpningsmedel som är förbjudna i andra länder, säger Marina Lacôrte. 

Den snabbare takten av godkännanden förklarar jordbruksdepartementet med att ”avbyråkratiserande” steg har vidtagits i de olika remissinstanserna, speciellt på hälsodepartementet. Där har flera dataservrar flyttats från andra avdelningar till den agrokemiska vilket gör att ansökningar kan behandlas snabbare. 

Greenpeace är inte ensamt om att se med oro på utvecklingen. Abrasco, en organisation för folkhälsa, varnar för att myndigheterna bara utvärderar bekämpningsmedlen var för sig, medan man borde studera effekten av att utsättas för flera produkter samtidigt.

– Jag känner inte till några studier i Brasilien som utvärderar flerfaldig exponering. Vi konsumerar produkter som marinerats i en giftig sirap, säger läkaren Ada Aguiar på Abrasco.