Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 09:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brasilien-star-utan-halsominister-ingen-vill-godkanna-hydroxiklorokin/

Världen

Brasilien står utan hälsominister - ingen vill godkänna hydroxiklorokin

Brasiliens president Jair Bolsonaro med ett barn i famnen på ett kampanjmöte den 17 maj.
Brasiliens president Jair Bolsonaro med ett barn i famnen på ett kampanjmöte den 17 maj. Foto: Sergio Lima/AFP

RIO DE JANEIRO. Brasiliens president Jair Bolsonaro kräver att landets kommande hälsominister godkänner malariamedicinen hydroxiklorokin för bruk inom vården. Det är därför landet står utan hälsominister sedan i fredags. Ingen vill godkänna preparatet.

I början av april köpte Brasilien 31,6 ton läkemedelssubstanser från Indien för att kunna tillverka egna tabletter av hydroxiklorokin. President Bolsonaro var så stolt över affären att han tweetade ut en bild på honom och Indiens premiärminister Narendra Modi med texten: ”Vi tackar Indiens premiärminister, som efter vårt samtal, gett tillstånd att sända läkemedelssubstanser till Brasilien för produktion av hydroxiklorokin.” 

Bolsonaro trodde han hade löst landets coronaepidemi och bad sin hälsominister, den före detta ortopedläkaren Luiz Henrique Mandetta, att godkänna preparatet. Ministern vägrade. Han menade att det var hälsovådligt och kunde orsaka oregelbunden hjärtrytm.

– Den som tar hydroxiklorokin i hemmet kan dö, sa hälsoministern.

Några veckor senare fick han sparken.

Bolsonaro ersatte honom med en före detta cancerläkare, som 2018 deltagit i hans presidentvalskampanj. Men inte ens den Bolsonarovänliga läkaren Nelson Teich gick med på att godkänna preparatet. Han menade att preparatets biverkningar kan orsaka större skada än själva coronaviruset. 

I fredags sa Teich upp sig. 

Nelson Teich sade upp sig som hälsominister i Brasilien.
Nelson Teich sade upp sig som hälsominister i Brasilien. Foto: Evaristo Sa/AFP

Sedan dess står Brasilien utan hälsominister. Ingen med läkarutbildning vill ta uppdraget. Tills vidare har Bolsonaro tillsatt en general Pazuello som hälsominister. Generalen har inte tidigare arbetat med vårdfrågor utan hans specialområden är logistik. 

Han är tänkt att bli ansvarig för distributionen av hydroxiklorokintabletterna till Brasiliens omkring 2 500 allmänna sjukhus. I måndags pratade han inför Världshälsoorganisationens globala möte.

Pressen från regeringen att godkänna hydroxiklorokin som behandlingsmedel för covid-19 har tvingat det brasilianska läkarförbundet SBMFC att skicka ut ett meddelande till sina medlemmar där de klargör att hydroxiklorokin inte har någon vetenskapligt bevisad effekt mot coronaviruset och att de inte behöver skriva ut läkemedlet om de inte vill. 

Kritiker menar att Bolsonaros iver att få malariatabletterna godkända har att göra med de indiska inköpen av över 30 ton läkemedelsubstanser. Han har också bett försvarets laboratorium att göra investeringar för att tillverka de miljontals tabletterna. Om tabletterna inte kommer till användning har Bolsonaro bränt miljontals skattepengar till ingen nytta. 

Trots att Bolsonaro tonar ned coronapandemin och sagt att ”vi alla ska dö för eller senare” har han ett fortsatt starkt stöd hos befolkningen. Mellan 30 till 35 procent av väljarna står bakom honom. 

Många är gatuförsäljare som vill att samhället öppnar igen så att de har någon att sälja sina varor till. En annan grupp som stödjer Bolsonaro är landets högerextremister som varje söndag demonstrerar i de största städerna med krav på att kongressen och högsta domstolen stängs så att Bolsonaro kan få styra landet i fred.