Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Brasiliens president ställer in möte med Obama

Brasiliens president Dilma Rousseff ställer in sin resa till USA och sitt möte med president Barack Obama. Detta som en reaktion på avslöjandena att USA spionerat på henne.

Beslutet om att ställa in besöket kommer fyra dagar efter avslöjandet att den amerikanska underrättelseorganisationen NSA kartlagt president Rousseffs internettrafik och vilka olika sajter hon har besökt. Det uppger nyhetsbyrån AFP och den brasilianska nyhetssajten OGlobo.

Enligt den amerikanske Rio de Janeiro-baserade journalisten Glenn Greenwald, som publicerade uppgifterna som läckts i tidigare hemliga dokument från NSA-läckan Edward Snowden, har NSA haft tillgång också till den brasilianska presidentens, och hennes stabs, telefontrafik, mejl, nättrafik och sociala sajter.

– Hon är oerhört arg. Detta är en stor, stor kris. Det måste komma en ursäkt och den måste vara offentlig. Utan en sådan är det omöjligt för henne att resa till Washington i oktober, säger en talesman för presidenten till nyhetsbyrån.

I en intervju med Reuters säger talesmannen att Brasilien kan komma att minska handelsförbindelserna med USA om ursäkten uteblir.

Mötet mellan Obama och Rousseff skulle ha ägt rum den 23 oktober men på torsdagen meddelade talesmannen att de förberedelser som pågår nu avbryts. Under mötet skulle de båda ledarna bland annat ha diskuterat en flygplansaffär, där Brasilien skulle köpa jaktplanet F-18 Super Hornet, värd fyra miljarder dollar.

Även Mexikos president Enrique Pena Nieto har utsatts för liknande karrtläggning och spionage. Pena Nieto, som fram till i dag inte uttalat sig i frågan, sa i samband med G20-mötet på torsdagen att han ville se en utredning om spionageanklagelserna, något som han framfört vid ett telefonsamtal med Barack Obama.

Pena Nieto begär också att de som gjort sig skyldiga till spionaget ska straffas, skriver AFP.

Också Brasiliens president Dilma Rousseff deltar i mötet i St Petersburg och hon valde att komma näst sist till kvällens middag, något före en också ensam Barack Obama som kom en halvtimme sent, skriver AFP.

USA har genom sin ambassadör i Brasilen, Thomas Shannon, förnekat att man utfört något spionage mot de båda presidenterna.

Sent på torsdagskvällen kom nyhetsbyrån Reuters med uppgiften att Brasilien planerar att göra det svårare för USA och NSA att spionera på landets regering. I detta ingår bland annat ett inköp av en ny satellit, få byråkterna i huvudstaden Brasilia att använda säkra epostplattformar och att bygga upp ett eget fiberoptiskt system för att kommunicera med grannländerna.

Samtidigt kom nya avslöjande genom tidningen The Guardian att USA lyckats knäcka också så kallade säkra kryperingar som används i samband med epost och banktransaktioner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.