Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Brasiliens president vägrar att avgå

Foto: Ricardo Botelho/AP

CARACAS. Trots att Brasiliens president Michel Temer avslöjats med att ha försökt muta talmannen till tystnad i en korruptionsutredning vägrar han att avgå.

– Jag upprepar. Jag kommer inte att avgå, sa en arg president vid en presskonferens i huvudstaden Brasília.

Bandupptagningar som en av Brasiliens största dagstidningar tagit del avslöjar att Michel Temer för två månader sedan hade ett möte med en av landets mest framgångsrika företagare, Joesley Batista som styr världens största nötköttexportör JBS. Vad Brasiliens president inte visste var att affärsmannen lovats lindrigare straff i en riksomfattande korruptionsutredning om han samarbetade med rättsväsendet. Under mötet hade affärsmannen på sig ljudinspelningsutrustning som enligt dagstidningen O Globo avslöjar att Brasiliens president begärt 1,2 miljarder kronor till sin regering för att genomföra skattelättnader åt nötköttexportören.

Enligt ljudupptagningarna ber Michel Temer företagaren att betala en del av mutan till talmannen som var ansvarig för att avsätta den folkvalde presidenten Dilma Rousseff föra året. Mutan ska ha betalats till den nu livstidsdömde talmannen för att han ska hålla tyst om Michel Temers inblandning i Brasiliens största korruptionsskandal.

– Detta är ingenting annat än falska anklagelser, hävdade en uppenbart irriterad Michel Temer på presskonferens på torsdagen.

Michel Temer, som tillsammans med talmannen var de två mest ivriga männen att avsätta Dilma Rousseff, riskerar nu själv att avsättas endast ett år efter att han tillträtt.

I ett försök att ändra opinionen framhåller Temer att han lyckats minska inflationen, förbättra landets ekonomi och tämja den politiska kris som rått i Brasiliens enda sedan avsättningen av Dilma Rousseff. Han menar att ljudupptagningarna är olagliga och presenteras enbart för att förhindra den pensionsreform som hans regering ägnat sig åt den senaste tiden.

– Den politiska krisens spöke är åter i farten, sa Michel Temer under presskonferensen.

Vad som försvårar för presidenten är att rikspolisen har bildbevis när den första delen av mutan, 1,3 miljoner kronor, betalas ut till en av presidentens närmsta män. Även Dilma Rousseffs motkandidat i presidentvalet 2014, högerpolitikern Aécio Neves, förekommer i avslöjandet. Enligt undersökningen begärde han att nötköttsexportören JBS betalade fem miljoner i kronor till hans advokat för att rentvå honom från korruptionsanklagelser.

Den politiska skandalen har fått den brasilianska börsen att störtdyka och minskat värdet på landets valuta. Statsbanken Banco do Brasils värde sjönk med 25 procnet och oljebolaget Petrobras aktie sjönk med 20 procent på torsdagen. På sociala medier jublar vänsteroppositionen åt avslöjandet och uppmanar sina parlamentariker att sätta igång en riksrättsprocess för att avsätta Michel Temer så fort som möjligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.