Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Brasiliens största dagstidning slutar publicera på Facebook

Other: Eraldo Peres/AP

RIO DE JANEIRO. Brasiliens största dagstidning slutar att publicera artiklar på Facebook i protest mot att Facebook inte gör tillräckligt för att stoppa flödet av fake news-artiklar. Tidningen är kritisk mot hur Facebook nyligen ändrade sina så kallade algoritmer som styr flödet.

”Deras förändringar missgynnar den professionella journalistiken”, skriver Folha de São Paulo som läses av miljoner människor dagligen.

Brasilien är efter Indien och USA det land med flest antal Facebook-konton, vilket gör att landet blivit ytterst sårbart för så kallade fake news-artiklar. I år är det presidentval i Brasilien och landets största dagstidning är orolig för att Facebooks förändringar kommer att gynna spridandet av falska nyheter.

Förra kvartalet gjorde Folha de São Paulo en undersökning av 21 kända brasilianska sidor som sprider falska nyheter och 51 sidor som sprider professionell journalistik i Brasilien. Efter att Facebook ändrade sina algoritmer i år har antalet besökare på sidorna som sprider falska nyheter ökat med 61,6 procent, medan de sidorna som producerar professionell journalistik minskat med 17 procent.

”Tendensen blir att användaren konsumerar mer av samma sak, vilket gynnar skapandet opinionsstormar och spridandet av falska nyheter”, skriver tidningen.

Facebook försvarar sig med att bolaget vill öka interaktionen mellan privatpersoner och på så sätt minska flödet av falska nyheter, men de undersökningar som gjorts visar på motsatsen. Enligt en undersökning som Folha de São Paulo gjort av Brasiliens tio största dagstidningar minskade antalet delningar, kommentarer och gillande med 32 procent i januari, jämfört med januari förra året.

Folha de São Paulo har 5,95 miljoner följare på Facebook och kommer från och med i dag inte att lägga ut nya artiklar och reportage på sin sida. Tidningen kommer däremot att sprida sina nyheter på Twitter där Brasiliens viktigaste dagstidning har 6,2 miljoner följare. Folha de São Paulo har publicerat en text på sin hemsida där tidningen förklarar sitt beslut.

”Sociala medier, som kan vara en miljö för gemenskap och utbyte, har programmerats på ett sådant sätt att de stimulerar den sterila upprepningen av tidigare existerande vanor och åsikter”, säger texten.

Tidningen uppmanar nu andra dagstidningar att följa deras exempel:

”Som en motpol mot denna slutna grupp av självreflekterande åsikter är det nu upp till var och en av de medier som påminner om Folha de São Paulo att betona sin betydelse för det öppna samtalet, där det finns plats för olika synpunkter.”

När Facebook presenterade sina förändringar av algoritmerna i januari föll deras aktie med fem procent.

Läs mer: Tech-experter: Sociala medier lika skadligt som rökning 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.