Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Breivik inledde rättegången med nazihälsning

Foto: Lisa Åserud/NTB Scanpix

Skien. Anders Behring Breivik gjorde nazihälsning när rättegången mellan honom och norska staten inleddes. Breiviks advokat jämförde massmördarens fängelsetillvaro med dödsstraff, men staten försvarade de stränga isoleringsvillkoren.

– Han är fortfarande en mycket farlig man, sade advokat Marius Emberland.

På tisdagsmorgonen inleddes rättegången mellan Breivik och Norge. När 37-åringen kom in i den provisoriska rättssalen i fängelset i Skien gjorde han nazihälsning mot åhörarna och visade att han fortfarande är angelägen om att sprida sitt högerextrema politiska budskap.

Gesten stämde väl in på den analys som religionshistorikerna Mattias Gardell gjorde i DN i måndags.

– Han är lika politiskt motiverad som tidigare, sade Gardell, som är en av få utomstående personer som besökt Breivik i fängelset.

Regeringsadvokaten Marius Emberland, som försvarar norska staten i detta civilmål, gjorde samma bedömning i sitt inledningsanförande. Han sade att Breivik vill fortsätta sprida sitt högerextremistiska budskap och att han utgör en fara för samhället.

Foto: Jonathan Nackstrand/AFPRegeringsadvokat Marius Emberland. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

– Han är fortfarande en mycket farlig man, sade Emberland och förklarade att det finns risk för att han begår nya brott om han får lättnader i isoleringen.

Han påpekade även att det finns en fara för hans eget liv. Emberland berättade att en medfånge på fängelset vid ett tillfälle tagit sig in på Breiviks avdelning och att de kunnat kommunicera genom en dörr. Fången ska då ha sagt att han ville mörda Breivik.

Att få umgås med andra fångar är ett av de krav som Breivik har när han nu stämmer Norge för brott mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Breiviks advokat Øystein Storrvik avfärdade historien om den hotfulle fången och sade efter förmiddagens förhandling att den är irrelevant i sammanhanget.

– Det handlade om en väldigt speciell person och vi anser att umgänget med andra fångar kan genomföras säkert med hjälp av personal på fängelset, sade Storrvik.

Han är fortfarande en mycket farlig man.

Han ägnade sitt öppningsanförande åt att visa på de extremt stränga villkor som Breivik haft under stora delar av de fyra år åtta månader som han suttit isolerad och jämförde dem med dödsstraff.

– Det är uppenbart att straffet måste ha ett innehåll, så att man inte får ett straff som är värre än ett dödsstraff. Det är ett stort ansvar man tar på sig när man inte har dödstraff, Storrvik och syftade på den norska staten.

Han ägnade också tid till att jämföra med andra liknande fall, bland annat terroristen Ilich Ramirez Sanchez, också kallad "Schakalen",  som suttit isolerad i över åtta år när han stämde den franska staten 2004. Han förlorade målet.

Storrvik hänvisade till artikel 3 i konventionen, som förbjuder tortyr och icke människovärdiga eller nedvärderande förhållanden, och hävdade bland annat att Breivik visiterats naken över 800 gånger, där även hans mest privata kroppsdelar inspekterades.

Foto: NTB/ScanpixAnders Behring Breivik och Marius Emberland. Foto: NTB/Scanpix

– Vi anser att han uppvisar isolationsskador på grund av behandlingen, sade Storrvik och hänvisade till dokument som visade att fängelsepersonal gjort samma bedömning redan 2011.

Breivik kom in salen klädd i mörk kostym, ljus skjorta och slips. Bevakad av fem polismän vände han sig mot åhörarna och gjorde sin nazihälsning. Han hade renrakat huvud, men var sig i övrigt förhållandevis lik från rättegången sommaren 2012, som var sista gången som han syntes offentligt.

Efter att ha inspekterat vilka som satt i publiken tog han plats bredvid sina ombud och följde förhandlingarna. Han reagerade aldrig synligt på advokaternas berättelser, inte ens när Marius Emberland kallade honom för en lögnare som anpassar sin berättelser och bad rätten att ta detta i beaktning när den förkunnar sin dom.

Rättegången äger rum i fängelsets gymnastiksal, som byggts om till provisorisk rättssal. Intresset är stort och 40 journalister har fått de åtråvärda platserna i salen. Många andra följer förhandlingen via videolänk i en rättssal i Oslo tingsrätt.

Breivik kommer att höras först på onsdagen och hans förhör väntas ta drygt tre timmar.

Läs DN:s direktrapportering från rättegången:


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.