Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Breivik: Jag hatar inte muslimer

Massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik förnekar nu att han skulle ha planerat sina dåd i nio år, något han skrev i sitt manifest. Det uppger Breiviks advokat för norska journalister.

– Han har knappast planerat det han gjorde i nio år, åtminstone om jag har förstått honom rätt, säger Breiviks advokat Geir Lippestad till Verdens Gang.

Enligt advokaten ska Breivik också ha tagit tillbaka påståendet att han skulle hata muslimer.

– Breivik säger att han inte hyser något hat mot muslimer utan att han slåss mot att kristna länder i Europa har blivit muslimska stater. Breivik menar att Arbeiderpartiet är det parti som gjort att vi har ett samhälle som har övertagits av msulimer. Det är Arbeiderpartiet han hatar, inte muslmerna, de är gäster här.

Breivik ska också ha sagt att delar av manifestet är skrivet av honom själv medan annat är plockat från andra. Enligt Lippestad var det inte viktigt för Breivik att stå som ensam författare utan att ta fram ett så komplett manifest som möjligt.

Rättegången mot Breivik kommer antagligen att inledas den 10 april skriver VG.

Massmorden på Utøya den 22 juli i år krävde inte bara 69 personers liv. 151 personer skadades också. Den 12 oktober skrevs den sista av patienterna ut från sjukhusen i Oslo och Bærum, skriver NRK. Sex av de skadade kommer att kräva fortsatt rehablitering på andra sjukhus.

Breivik själv kan få det tufft i fängelset säger flera tunga brottslingar till norska Dagbladet.

– Andra tungt kriminella tar helt avstånd från massakern på Utøya och många tänker nog att han förtjänar en ordentlig läropeng, säger en av dem till tidningen.

– Breivik kommer att få det tufft.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.