Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Breivik överklagar till Europadomstolen

Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik. Foto: NTB Scanpix

Terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik har gått vidare till Europadomstolen, efter att det norska rättsväsendet slagit fast att hans mänskliga rättigheter inte kränkts under tiden i fängelse.

Breivik anser att behandlingen av honom strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Enligt hans advokat riskerar restriktionerna och isoleringen att leda till mentala skador, ett påstående som inte fick något gehör hos Norges högsta domstol. Breiviks advokat har nu, som han tidigare lovat, lämnat in en överklagan till Europadomstolen i Strasbourg.

Anders Behring Breivik, som bytt namn till Fjotolf Hansen, avtjänar "förvaring" – en speciell inlåsning Norge har för riktigt farliga brottslingar. Strafftiden anges till 21 år, med en minimitid på tio år, men den kan sedan förlängas fem år i taget.

I juli 2011 mördade han 77 människor på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo. Han har också fällts för terrorbrott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.