Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Breivik uppvisade personlighetsstörning redan som litet barn

Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

Skien. Anders Behring Brevik uppvisade en personlighetsstörning redan som mycket litet barn. Det visar dokument som norska TV2 tagit del av. Enligt den psykolog som utredde pojken som skulle bli landets värste massmördare hade katastrofen sannolikt kunnat undvikas om Breivik fått rätt behandling.

Breiviks problemfyllda familjetillvaro är tidigare omskriven. Samtidigt som rättegången mellan massmördaren och den norska staten pågår presenterar TV2 uppgifter ur de utredningar som Statens Center för Barn- och Ungdomspsykiatri (SSBU) gjorde av Breivik som litet barn. De visar enligt tv-kanalen att Breivik uppvisade en störning redan som tvååring. De visar också att han blev bortstött av sin mor, som kallade sitt lilla barn för ont och elakt. Hon bedömdes också försöka projicera sina sexuella fantasier på sonen.

Norges främsta expertis på barnpsykologi ville att sonen skulle omhändertas 1983 och 1984, men så skedde inte.

Psykologen som utredde familjen hördes av polisen inför rättegången mot Breivik 2012 och menar att terrordåden kunde ha undvikits om han fått rätt vård. Enligt TV2 ska psykologen ha sagt:

”Det är tragiskt att det inte blev något gjort åt omsorgssituationen den gången, för då hade Anders (Behring Breivik) utveckling varit en helt annan. Satt på sin spets kan man säga att det är ett extremt utryck för priset samhället betalar för att ha ett svagt Barnevern (motsvarar socialtjänst).”

Psykologen utvecklade sitt resonemang för polisens utredare.

”Man arbetade på denna tid med något som kallade för tredjegenerationsprincipen. Man har föräldrar som haft en svår barndom med sina föräldrar och därefter inte klarar att förhålla sig till sina egna barn och då kommer det att gå riktigt galet för denna generation”, säger psykologen.

För SSBU var Breivik en typisk tredjegeneration.

Läs mer: Breivik hävdar att han blev nazist som tolvåring

TV2 berättar att Breiviks mormor drabbades av polio när hon födde Breviks mamma och blev lam från midjan och nedåt. Hon utvecklade schizofreni och gav enligt medicinska utredningar sin dotter skulden för sjukdomen.

17 år gammal hade Breiviks mamma fått nog och bröt all kontakt med sin familj. Hon blev gravid, men klagade redan under graviditeten på barnet hon hade i magen. Enligt utredningen som TV2 läst ska hon ha sagt att hon upplever barnet som ont och elakt. När sonen föddes slutade hon att amma honom eftersom hon upplevde att han ”sög musten” ur henne.

I februari 1983 blev familjen, som också bestod av en storasyster, inlagd på SSBU:s familjeavdelning för observation. Breivik blev diagnostiserat som ett ”svårt barn” och ett som saknade den livsglädje som en normal fyraåring brukar uppvisa.

Mamma Breivik ska enligt utredning vid ett tillfälle högt sagt till sin son: ”Jag önskar att du vore död.” Hon bedömdes att vara på gränsen till psykotisk. Samtidigt som hon avvisade sonen försökte hon klänga sig fast vid honom.

I en rapport från 1983 sägs det enligt TV2:

”Anders blir offer för sin mors projektioner av paranoid aggressiv sexuell fruktan för män generellt” och ”hon projicerar sina primitiva aggressiva och sexuella fantasier på honom”.

Förhållande mor och son kantades av problem. SBBU ansåg att Breivik borde placeras i fosterhem, men socialtjänsten sade nej.

”Ett inkompetent Barnevern och mammans aggressiva advokat hindrade detta”, säger psykologen som förhördes av polisen inför rättegången.

Psykologen konstaterar att det var uppenbart att Breivik riskerade att utveckla svåra problem, men att SBBU inte kunde göra något eftersom det var socialtjänsten som hade sista ordet.

Breivik har aldrig velat kännas vid sin problemfyllda barndom.

Inför rättegången 2012 bedömdes han av två lag av psykiatriker. Det ena ansåg att han var psykiskt sjuk, det andra inte. Rätten ansåg att han var tillräknelig och dömde honom till fängelse i stället för till vård.

Breiviks mamma avled 2013.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.