Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Breiviks brev till Peter Mangs stoppades

Foto: Lisa Åserud/NTB Scanpix

SKIEN. Anders Behring Breivik stoppades av fängelseledningen från att skicka brev till seriemördaren Peter Mangs. Hans avsikt var att etablera ett ”Ariskt brödraskap” på svenska fängelser.

– Vi vill undvika att det skapas en ny Breivik, sade norska statens advokat Adele Matheson Mestad efter tisdagens förhandling.

Under den inledande dagen vid rättegången mellan Breivik och norska staten framkom att den 37-årige massmördaren skickat och tagit emot runt 4.000 brev under drygt 4,5 år i fängelse. 600 av dessa har stoppats av fängelseledningen. Orsaken är bland annat att Breivik anses ha uppmanat till nya våldshandlingar. I ett brev den 9 maj 2014 skriver han till den svenske seriemördaren Peter Mangs, men brevet stoppades av fängelseledningen på grund av innehållet.

Han skriver också till terrordömda högerextremister i USA och Ryssland, bland annat för att han vill upprätta det han kallar för ett ”Ariskt brödraskap” på fängelser inte bara i Norge utan även i Sverige.

Advokat Adele Matheson Mestad, som företräder staten i rättegången, säger att hon inte kan gå in på detaljer för hur Breivik tänkt sig att detta skulle gå till.

– Men vi har ju berättat under dagens förhandling att han haft kontakt med en person i Sverige, säger Mestad till DN och förklarar att hon avser Peter Mangs.

Även den svenske religionshistorikern Mattias Gardell, som är en av få utomstående personer som besökt Breivik i fängelset, säger till DN att Breivik var angelägen om att prata om Mangs, som Gardell höll på att skriva en bok om.

Advokat Mestad gjorde under den första rättegångsdagen en genomgång av Breiviks omfattande brevskörd, som hon delade in i sex kategorier:
• Massutskick till stödpersoner och meningsfränder.
• Brev till dömda högerextremister.
• Brev till stödpersoner som han vill ska bistå honom med nätbaserade plattformar där hans budskap kan spridas.
• Brev som är utformade på ett sätt som omöjliggör brevkontroll.
• Brev till medier och olika instanser och organisationer.
• Privata brev som inte tillhör kategori ett till tre.

Mestad sade att kontrollen tar mycket stora resurser i anspråk och breven visar att Breivik fortfarande är starkt politiskt motiverad och att han uppmanar till nya brott. Det är därför han inte får använda sociala medier och fått starka restriktioner.

- Vi vill undvika att det skapas en ny Breivik, sade Mestad och höll med sin kollega Øystein Storrvik om att Breivik är en fara för samhället.

Mestad sade att staten inte anser att brevkontrollen innebär ett brott mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter, artikel 8, och hänvisade till en tidigare dom. Där står att myndigheten har rätt till kontroll av fångars korrespondens och att detta inte är oförenligt med konventionen.

Mestad berättade också att Breivik får mycket lite besök i fängelset. Han har förklarat att han inte vill träffa sina anhöriga och kriminalomsorgen har sagt nej till tre av de personer som velat besöka honom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.