Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 23:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brevduvor-far-flygforbud-nar-kina-hojer-sakerheten-infor-70-arsfirandet/

Världen

Brevduvor får flygförbud när Kina höjer säkerheten inför 70-årsfirandet

Säkerhetsstyrkor övar i Peking inför paraden. Foto: Mark Schiefelbein/AP

PEKING. Regimen tar inga risker inför den 1 oktober när Folkrepubliken Kina firar 70 år – säkerhetspådraget är massivt. Förbered er som inför ett krig, lyder uppmaningen till dem som arbetar med säkerhet i provinsen Shanxi. I Peking syns poliser i varje gathörn. Inte ens brevduvorna slipper undan – de har fått flygförbud.

Det putsas och fejas i Peking inför Folkrepubliken Kinas 70-årsjubileum den 1 oktober. Gamla tempel målas om och nya färggranna planteringar pryder stadens parker. 

70-årsminnet av när Mao Zedong som ledare för Kommunistpartiet tog över landet efter att ha besegrat Chang Kai-sheks nationalistarmé ska firas med pompa och ståt.

Läs mer: Fabriker hoppas slippa stänga när Kina ska fira 70 år med klarblå himmel

För landets ledare Xi Jinping är dagen en chans att flexa Kinas muskler och visa hur långt nationen har kommit sedan 1949. Allt för att ingjuta patriotism hos medborgarna. Det är viktigt för Xi Jinping i tider när ekonomin saktar in, Kina är mitt uppe i ett handelskrig med USA och stora protester mot Peking pågår i Hongkong. Hela partiets legitimitet vilar på att nya framsteg görs hela tiden.

Bild 1 av 2 Xi Jinping.
Foto: Mark Schiefelbein/AP
Bild 2 av 2 Porträtt av Mao Zedong vi Himmelska fridens torg.
Foto: Alexander F Yuan/AP

Nu planeras en styrkedemonstration större än på flera årtionden. En stor militärparad är inplanerad längs Den eviga fridens aveny för att kulminera på Himmelska fridens torg där Mao för 70 år sedan utropade Folkrepubliken Kina. Här kommer Kinas senaste, modernaste vapen att visas upp.

Men lika närvarande som den ytliga fernissan är säkerhetsapparaten kring arrangemanget. Antalet poliser synliga i Peking har ökat markant. De kontrollerar väskor utanför köpcentrum, vid turistattraktioner och på tågstationer. Identitetskontroller sker oftare och alla paket som anländer till huvudstaden röntgas. Även lokala volontärer med uppdrag att hålla koll på invånarna är mer närvarande.

Avspärrning i Peking. Foto: Mark Schiefelbein/AP

I helgen som gick stängdes Himmelska fridens torg och flera kvarter runt omkring av när paraden skulle repeteras. Medier som har kontor i närheten och boende fick strikta anvisningar om att dra för gardinerna och absolut inte gå nära fönstren. En del kontor fick dessutom besök av militär som kontrollerade att de inte hade några knivar eller andra farliga föremål som låg framme. Inför årsdagen har också strikta kontroller för försäljning av köksknivar, hammare, yxor och saxar införts. Regimen tar inga risker. 

– Vi måste vidta noggranna åtgärder för att förhindra våldsamma och terroristrelaterade händelser och försäkra social stabilitet, sade regeringens säkerhetsminister Zhao Kazhi vid en konferens i veckan. 

Pekings lokala styre har skickat ut ett meddelande till sju av Pekings 16 distrikt om att det är förbjudet att flyga drake, ballonger och drönare. Till och med brevduvorna får stanna inne fram tills årsdagen då inget i luften som kan störa flygsäkerheten är tillåtet.

Att ha duvor är en populär hobby i Peking. Särskilt i Pekings gränder, hutonger, med äldre bebyggelse är fågelburar en vanlig syn på taken. En del tävlar med duvorna och kan tjäna stora pengar på det. Nu får duvorna snällt stanna kvar i sina burar.

De storstilade planerna inför 1 oktober påverkar invånarnas vardag. En bekants bekant missade en teaterföreställning i söndags efter att taxifärden på fem kilometer tog en och en halv timme sedan avenyn som leder fram till Himmelska fridens torg och flera gator intill stängdes av när paraden skulle repeteras. Köerna i Peking, där trafiken även normala dagar är tät, ringlade långa och taxichaufförerna var frustrerade. 

Samtidigt har flera företag och restauranger i centrala Peking fått order om att hålla stängt fram tills 1 oktober. Kvinnan på telekomföretaget där jag skulle ordna internetabonnemang konstaterade att hon står inför en ofrivillig ledighet när kontoret måste stänga, hur länge visste hon inte. Eftersom en del av lönen består av bonus på försäljningen missar hon den. Men hon visar inget missnöje utåt.

– Landet går före jaget, säger hon.

Säkerhetspådraget sträcker sig över hela landet. Tidningen Epoch Times har publicerat hemliga dokument från provinsen Shanxi väster om Peking där de ledande uppmanar alla anställda vid myndigheter som jobbar med säkerhetsrelaterade frågor att ”förbereda sig för krig”. I dokumenten varnas för de pågående protesterna i Hongkong och USA:s ”förtryck”. En ”våldsam terroristattack” får inte hända, får personalen veta.

Samtidigt arbetar Internets brandväggar på högvarv. Inlägg i sociala medier som ”förolämpar” nationella hjältar eller ”förvrider” Kommunistpartiets historia censureras.

Till och med partitrogna Global Times chefredaktör Hu Xijin tycker att det går för långt och klagade i onsdags i ett inlägg( som han sedan raderade) på Kinas motsvarighet till Twitter, Weibo, på att tidningens arbete försvåras.