Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Brevskrivare: De som rymde från Alcatraz klarade sig – jag är en av dem

En man som hävdar att han var en av de tre som 1962 lyckades fly från fängelseön Alcatraz utanför San Francisco, utan att senare påträffas, skickade 2013 ett brev till polisen. ”Ja, vi klarade det den där natten, med nöd och näppe”, skrev han.

Av okänd anledning har brevet med det kittlande innehållet blivit allmänt känt först nyligen, då det nådde en lokal tv-station i San Francisco. Fängelsemyndigheterna har inte velat erkänna att det kanske, med betoning på ”kanske”, var så att de tre som flydde den där juninatten för snart 56 år sedan – Frank Morris, Clarence Anglin och John Anglin – verkligen lyckades ta sig i land och sedan hålla sig undan polisen.

Uppfattningen att den som lyckades ta sig ut från själva fängelset på ön ändå var dömd att dö under försöket att simma över till fastlandet, har alltid omhuldats av polisen och fängelsemyndigheterna, rapporterar tidningen Washington Post.

Vattnen runt Alcatraz beskrivs som klart dödsbringande, kallt och med förrädiska strömmar.

Det faktum att Morris och bröderna Anglin aldrig har dykt upp i form av döda kroppar strandade någonstans, är ett besvärande faktum för myndigheterna, eftersom enorm kraft lades på spaningen efter rymlingarna.

Den som skrev brevet som nu satt fart på spekulationerna om att rymningen var lyckad, uppgav sig vara John Anglin. Det når polisen 2013 och inleds så här:

”Mitt namn är John Anglin. Jag rymde från Alcatraz i juni 1962 tillsammans med min bror Clarence och Frank Morris. Jag är 83 år och det är illa ställt med mig, jag har cancer. Ja, vi klarade det den där natten, med nöd och näppe.”

Brevskrivaren förklarar vidare att Frank Morris dog 2008 och Clarence Anglin 2011. Brevet forsätter:

”Om ni meddelar via tv att jag kommer att få ett löfte om att först sättas i fängelse under högst ett år, och få medicinsk vård, kommer jag att skicka ett nytt brev där jag anger exakt för er var jag befinner mig. Det här är inget skämt.”

Sedan dess har fem år passerat. En talesperson för federala polisen säger till Washington Post att brevet saknar substans, att det inget bevisar. FBI:s experter har granskat det och stilen har jämförts med skrivprov från de tre rymlingarna, med resultat att det betraktas som  ”icke övertygande”.

Det är fortsatt oklart varför brevet inte kommit fram i ljuset tidigare, en omständighet som FBI valt att inte kommentera, skriver Washington Post.

Där tycks fallet ligga för närvarande, officiellt sett, vad gäller det som kommit att avhandlas med anledning av brevet.

Formell slutpunkt för utredningen av själva rymningen sattes 1979. Sedan dess har dock ledtrådar som dykt upp utretts av FBI, vars talesperson uppger för Washington Post att det kommer att ske även framöver, till dess det kan bevisas att männen är avlidna, alternativt när var och en av de tre försvunna blir 99 år.

Läs mer: 50 år sedan Alcatraz stängdes

Anhöriga till John och Clarence Anglin är övertygade om att männen överlevde rymningen. Tidningen San Francisco Chronicle hade 2013 kontakt med minst fyra av dessa släktingar.

En uppgift som då gavs var att ett julkort från John Anglin dök upp redan till julen 1962, med korta hälsningen: ”Till mor, från John. God jul.”

I filmen ”Flykten från Alcatraz” från 1979 skildras rymningen från fängelseön, med Clint Eastwood i rollen som Frank Morris. Filmens manusförfattare utgick från faktaboken ”Escape from Alcatraz”, skriven av J Campbell Bruce. I den beskrivs utförligt hur rymningen förbereddes under sex månader.

De inblandade var då fyra (en fånge kom inte med när det brände till under flyktnatten) som med material de hittade och stal, bland annat en defekt dammsugarmotor, lyckades tillverka en borr. Den användes för att underminera väggen runt de ventilationsluckor som fanns i cellerna, som sedan blev vägen ut när hålen gjorts tillräckligt stora.

Ett femtiotal regnrockar som kvartetten samlade ihop och stal bildade  ett uppblåsbart skrov till den flotte som skulle ta dem över havet mellan Alcatraz och fastlandet. Paddlar i trä lyckades de också tillverka, och ett musikinstrument omvandlades till pump att blåsa upp flotten med.

Arbetet utfördes nattetid i ett oanvänt korridorutrymme som fångarna kunde ta sig ut till. De lade ”dockhuvuden” på sina kuddar, så att vakterna inte skulle betvivla att de fortfarande fanns i sina celler, sovandes sött.

När själva flykten iscensattes den 11 juni 1962 ska den exakta tidpunkten för när de sjösatte sin flotte ha varit avgörande för att de inte upptäcktes, enligt en datasimulering av skeendet som gjordes för ett antal år sedan. Forskare återskapade då strömförhållandena i vattnet den aktuella natten, vilka ska ha varit gynnsamma för rymlingarna. Frank och bröderna Anglin hade uppenbarligen, så långt, turen på sin sida den där natten.

Hur det gick sedan är en annan sak.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.