Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Brexit är ett faktum: Det här händer nu

Britterna beträder ny mark med utträdet ur EU.
Britterna beträder ny mark med utträdet ur EU. Foto: AFP

Storbritannien har röstat för att lämna Europeiska unionen. Det är första gången som något av EU:s 28 länder kommer att begära utträde ur unionen. Här är vad som händer nu.

Det här vet vi:

Den 23 juni genomförde Storbritannien en folkomröstning om att stanna eller lämna EU. Klockan 08 på fredagen den 24 juni var rösterna räknade och visade med siffrorna 52 procent mot 48 procent på en seger för lämnasidan.

Resultatet var oväntat och sände chockvågor över världen där många befarar att det kommer få långtgående politiska och ekonomiska konsekvenser. ”Det största inrikespolitiska sammanbrottet sedan det första världskriget”, beskriver The Independent i en ledarartikel segern för brexitsidan.

Ukipledaren Nigel Farrage, som starkt pläderat för ett brexit, jublade och utlyste den 23 juni till Storbritanniens ”Independence day”.

Foto: AFP

Foto: AFP

”Det blir en midsommarafton där blommorna slokar” sade Sveriges EU-minister Ann Linde (S).

Reaktionerna på finansmarknaden blev turbulenta. Den brittiska valutan sjönk med 10,5 procent och noterade sin lägsta nivå på 31 år. Samtidigt steg värdet på andra valutor som dollar och euro. Guldpriset noterade sin högsta nivå på två år och räntorna på långa statsobligationer i USA sjönk.

På börsen rasade kurserna. Tokyobörsen hade fallit med 8 procent vid öppningen. I Hongkong sjönk generalindex på aktiebörsen med 4,7 procent.

Foto: AFP

Foto: AFP

I Sverige är börsen stängd under midsommarhelgen. Men även här väntas aktiekurserna falla när de öppnar igen på måndag, liksom att kronan stärks mot pundet. De redan mycket låga räntorna kan dessutom gå ner ytterligare.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade de kraftiga reaktionerna på finansmarknaderna med att ”Sverige står starkt och regeringen har beredskap för detta”.

Vid 09-tiden meddelade den brittiska premiärministern David Cameron, som kampanjat för stannasidan, att han avgår. ”Det brittiska folket har röstat för att lämna EU och det måste respekteras”, sade han på en presskonferens. Han tror att en ny premiärminister kan tillsättas under Torypartiets kongress i oktober.

Foto: AFP

Foto: AFP

Storbritannien kommer nu att aktivera den så kallade artikel 50, Lissabonfördragets paragraf om ett utträde ur EU. Men enligt Cameron blir det inga omedelbara förändringar för människor som bor utomlands eller när det gäller utrikesresor samt export av varor och tjänster.

På måndag samlas EU-kommissionen i Bryssel för ett extrainsatt möte för att diskutera brexit. På tisdag och onsdag samlas EU:s stats- och regeringschefer till toppmöte i Bryssel. I samband med det mötet hålls även ett separat möte där Storbritannien inte får vara med. Enligt EU:s rådsordförande Donald Tusk är övriga 27 EU-länder ense om att fortsätta med sitt samarbete.

Det här vet vi inte:

I Lissabonfördraget står att ett land kan begära utträde ur EU. Hur processen kommer att bli är dock inte helt klarlagt, men den lär ta tid. Tills utträdet blir officiellt gäller EU-lagar i Storbritannien.

Ett utträde kommer att påverka Sverige och övriga EU-länder men ingen vet exakt hur. Storbritannien är en av Sveriges största exportmarknader och står för 17 procent av EU:s BNP.

Vissa tror att Storbritannien kan få ett handelsavtal liknande det som Schweiz och Norge har för att ett utbyte av varor och tjänster ska kunna fortsätta. LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson varnar EU för att försöka ”straffa” britterna med dåliga utträdesvillkor.

Finansdistrikt kommer att flyttas men ingen vet vilka följderna blir. London är i dag Europas finansiella centrum och sysselsätter omkring en halv miljon människor.

De svenskar som bor i Storbritannien och de britter som bor i Sverige kan få problem eftersom brexit kommer göra det svårare att bo, studera och jobba i både Sverige och Storbritannien. Exakt hur det påverkar är dock än så länge oklart.

Det brittiska beslutet riskerar också att leda till en dominoeffekt för EU-bygget. Flera svenska politiker har redan börjat höja rösten för en omförhandling av det svenska EU-avtalet och en folkomröstning. ”Allt fler kommer att ifrågasätta EU-medlemskapet, och det kan leda till förenklade debatter som det vi sett i Storbritannien. Samtidigt måste politikerna ta på allvar om människor känner att de inte förstår EU, att de tycker att det finns ett demokratiskt underskott och för mycket byråkrati”, säger statsvetaren Ulrika Mörth till Ekot.

Spekulationerna om vem som tar över efter David Cameron är redan i full gång. Londons tidigare borgmästare Boris Johnson, en av de mest namnkunniga brexitförespråkarna, är favorittippad som David Camerons efterträdare, enligt spelbolaget Ladbrokes, rapporterar Reuters.

Foto: AFP/AP/TT

Foto: AFP/AP/TT

Utträdet ur EU hotar även att spränga hela Storbritannien. Skottlands försteminister Nicola Sturgeon, liksom andra politiska skotska ledare, menar att resultatet gör det möjligt med en ny folkomröstning om självständighet. Där fick stannasidan i den brittiska folkomröstningen en klar majoritet. År 2014 röstade skottarna för att stanna kvar i Storbritannien.

Fakta. Det händer nu
  • 24 juni: EU-ländernas EU-ministrar träffas i Luxemburg. Sveriges Ann Linde deltar i mötet och ett uttalande om folkomröstningens resultat väntas. Utrikesministrar från sex av EU:s grundarländer ska också ha kontakt.
    Före lunch träffas EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i Bryssel.
  • 25 juni: Utrikesministrar från EU:s sex grundarländer samlas i Berlin för att diskutera följderna av britternas val.
  • 26 juni: Företrädare för EU-ländernas regeringschefer träffas i Bryssel för att förbreda nästa veckas toppmöte.
  • 27 juni: EU-kommissionen samlas i Bryssel. Möjligen blir det också ett möte mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande.
  • 28-29 juni: EU-toppmöte i Bryssel. David Cameron är inbjuden, men inte välkommen under diskussionerna om hur EU agera efter beskedet att Storbritannien ska lämna.
  • Juli – eller senare: När regeringen i London har anmält sin avsikt att utträda ska förhandlingar inledas om hur det ska gå till och när EU-avgifter, bidrag, lagar och regler ska avvecklas.
    Enligt Lissabonfördragets artikel 50 ska förhandlingarna vara klara inom två år, men om inget annat EU-land säger nej kan de pågå längre. Det kan ta många år innan folkomröstningens resultat blir verklighet och Storbritannien har lämnat EU.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.