Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brexit-fargar-britternas-eu-val/

Världen

Brexit färgar britternas EU-val

Foto: Monika Skolimowska/TT

BRENTWOOD. I staden Brentwood i Essex i England är det glest mellan väljarna. Valdeltagandet i EU-val i Storbritannien brukar inte vara högt. Runt 35 procent. Denna gång tror man att det kan bli högre. 

Orsaken är Brexit. 

EU-valet 2019

Dagens val är för de flesta väljare nämligen ett sätt att uttrycka sin åsikt om Brexit. De som är för Brexit (och här i Brentwood är de många) röstar på det nystartade Brexitpartiet. De som är mot försöker signalera detta genom en röst på antingen Liberaldemokraterna eller De gröna: två partier som tydligt har tagit ställning mot att Storbritannien ska lämna EU. 

– Jag har alltid röstat Labour men det går inte längre. 

Eller:

– Jag har alltid röstat på de konservativa men det går inte längre.

Det är fraser som hörs från flera väljare som lämnar vallokalen här i Essex. Vad de säger tycks spegla det djupa missnöje med de två stora partierna som har synts tydligt i opinionsmätningarna. 

Valrörelsens sista dagar har ackompanjerats av ett allt högre surrande om att premiärminister Theresa May är på väg att avgå. Den har även gett upphov till ett nytt ord: ”milkshaking”. Begreppet innebär att kasta klibbig milkshake över en politiker som man ogillar. Denna form av protestaktion har spritt sig de senaste veckorna. Bland andra har Brexitpartiets ledare Nigel Farage fått torka kolasmakande kladd från kostymen. 

Under tisdagskvällen kunde han vid ett tillfälle inte lämna sin kampanjbuss eftersom den hade omringats av människor med milkshakes. 

Samtidigt fortsatte Theresa May att slåss för sin politiska överlevnad i London. 

Nej, detta har inte varit någon vanlig EU-valrörelse. 

Erik de la Reguera: Blott timmar eller dagar tills May tvingas avgå