Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brexit-skottland-okar-trycket-for-att-bli-sjalvstandigt/

Världen

Brexit: Skottland ökar trycket för att bli självständigt

Bild 1 av 2 Eu-flaggan kommer fortsätta hissas utanför parlamentet i Edinburgh.
Foto: Andy Buchanan/AFP
Bild 2 av 2
Foto: ANDY BUCHANAN

BRYSSEL. Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon ökar trycket på brittiska regeringen att få ordna en ny omröstning om självständighet.

Som en markering mot regeringen i London kommer EU-flaggan att fortsätta hissas utanför parlamentet i Edinburgh.

Skottlands parlament röstade i veckan för att hålla en ny folkomröstning om självständighet. Den förra hölls 2014. Då vann de som vill stanna i Storbritannien med 55 procent mot 45 procent.

I ett tal på fredagen lade landets regeringschef Nicola Sturgeon, Skotska nationalistpartiet (SNP), fram strategin för hur en ny folkomröstning ska gå till och hur hennes parti ska övertyga fler att självständighet är det bästa för Skottland.

– För att nå självständighet måste en folkomröstning, oavsett om den sker i år eller efter nästa val, vara laglig och legitim, säger Nicola Sturgeon.

SNP ska kraftigt öka kampanjandet för självständighet, man ska samla politiker och civilsamhället i olika tillställningar för att förankra frågan och regeringen ska publicera rapporter där man i detalj benar ut hur Skottland ska klara sig på egen hand.

För att få ordna en omröstning måste Skottland få klartecken från parlamentet i London. Den konservativa regeringen säger bestämt nej och hänvisar till att skottarna fick chansen 2014.

Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon.
Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon. Foto: Andy Buchanan/AFP

– I en demokrati måste folk ha rätt att ändra sig när omständigheterna förändras, säger Nicola Sturgeon och pekar på brexit som just en sådan omständighet.

I brittiska folkomröstningen om EU 2016 röstade Skottland för att stanna i EU.

Charles Grant, chef för pro-europeiska tanksmedjan CER är rådgivare till Nicola Sturgeon i frågan om självständighet. Han tror att på lång sikt gör brexit att sannolikheten för skotsk självständighet ökar.

– Förmodligen ligger det mer än fem år bort, säger han.

Han ser både fördelar och nackdelar för skottarna. Ett uppenbart problem är när Storbritannien inte längre är med i EU:s inre marknad, och om Skottland sedan återansluter till EU, blir det en hård gräns mellan Skottland och England.

– Det skulle slå hårt mot skotsk ekonomi. För Skottland exporterar tre och en halv gång så mycket till resten av Storbritannien som man gör till EU. 

Det betyder inte att självständighet inte kan hända, resonerar Grant. 

– Läxan vi lärt oss av brexitomröstningen och andra val som hållits nyligen är att ingen bryr sig om ekonomin. Politiken är mer viktig, säger Charles Grant.

Han argumenterar för att en brexit där Storbritannien fjärmar sig från EU genom att lämna tullunionen och så vidare stärker de politiska argumenten för självständighet.

– Skottland kommer att se hur brexit skadar dem, till exempel genom att arbetskraft inte får komma in. Skottland är mer beroende av invandrad arbetskraft än andra delar av Storbritannien.

När det gäller klartecken från regeringen i London tror Charles Grant att det kan komma om SNP gör riktigt bra ifrån sig i lokalvalen 2021. Slutsatsen bygger på samtal han haft med många konservativa politiker.

– Då blir regeringen i London nervös och ger klartecken till en omröstning. För om regeringen fortsätter blockera kan stödet för självständighet öka dramatiskt. Då kommer många skottar att vara så innerligt trötta på att engelsmännen hindrar dem från att välja sin egen framtid.

Skulle Skottland rösta för självständighet tror Charles Grant att EU skulle ge klartecken till medlemskap.

– Gör Skottland helt rätt juridiskt och London säger ja är det svårt att se att EU skulle säga nej till ett välmående, fritt, demokratiskt och framgångsrikt land som Skottland. Till och med spanjorerna skulle säga ja, säger Grant.

Eftersom Spanien har sin historia med Katalonien är skotska självständigheten extra känslig i Madrid.

Läs mer. Efter brexit: Nu börjar det riktigt svåra 

Läs mer. Brexit delar hans hus – ena halvan lämnar EU på fredag