Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Brexit största politiska vadslagningen någonsin

Foto: Allover

Vadslagningen inför Brexit-omröstningen på torsdag beskrivs som den största politiska vadslagningen någonsin i Storbritannien. Miljardbelopp har hittills satsats på landets framtida relation till EU.

Det är kvavt inne på vadslagningsfirman Ladbrokes kontor vid Paddington station i centrala London. Genom en glaslucka tar Michael Vitalis emot skrynkliga pundsedlar från lunchlediga kunder som kommer hit i förhoppningen om att satsa sina slantar på rätt häst, EM-hjälte, golfrunda – eller Storbritanniens framtida relation till EU.

– Det kom in en snubbe nyss och satsade rätt mycket på lämna. Han tyckte det var problem med invandringen och skulle själv rösta nej, säger Michael Vitalis genom luckan.

Vadslagningsföretag som exempelvis Ladbrokes, William Hill och Bet 365 har kommit att spela en central roll under valrörelsen inför folkomröstningen på torsdag då britterna ska avgöra om de ska lämna eller stanna kvar i EU. Hittills uppskattas att över 100 miljoner pund, omkring 1,2 miljarder svenska kronor, har satsats på någon av sidorna, enligt Ladbrokes.

– Det är på väg att bli det största politiska vadslagningen genom alla tider, klart överskuggandes 2015 års parlamentsval, säger Alex Donohue, pr-chef för Ladbrokes, till DN.

De brittiska opinionsinstituten har i de senaste valen kritiserats för att ha misslyckats med att ringa in valresultaten, samtidigt som vadslagningsfirmorna landat betydligt närmare utfallet. Inför parlamentsvalet i fjol spådde opinionsföretagen ett jämt resultat mellan socialdemokratiska Labour och konservativa Tories. Inget av partierna förväntades få egen majoritet. Men när rösterna väl var räknade stod det klart att Tories kammat hem en storseger och kunde bilda en majoritetsregering, i linje med vad flera vadslagningsfirmor förutspått. Efter valet tillsattes en utredning som fick i uppdrag att ta fram bättre metoder för att pejla opinionsläget.

Vadslagningsfirmorna tar inte hänsyn till osäkra röster och samlar in information från fler källor än de väljare som opinionsinstituten tillfrågar. Storbankerna, IMF och europeiska ambassader uppges följa oddsens utveckling noga, enligt tidningen Financial Times.

– Vadslagning och opinionspejling är två helt olika saker. En opinionsundersökning ger en ögonblicksbild av hur väljare tänker rösta på under en given dag, medan ett vad är en förutsägelse om ett framtida resultat, säger Alex Donohue.

Medan opinionsinstituten visar på jämt skägg mellan de båda sidorna pekar oddsen mot en klar seger för stanna-sidan. När detta skrivs ger Ladbrokes, Bet 365 och William Hill tre gånger pengarna för en Brexit.

Intresset för att delta i politisk vadslagning har skjutit i höjden i Storbritannien under de senaste åren, uppger flera företag som DN talar med. Tidigare var det främst politiska ”nördar” kring Westminster som satsade pengar på exempelvis ett visst valresultat eller valet av en ny minister, men nu har det blivit populärt i breda grupper.

– Alla har en åsikt i frågan så det kommer inte som en överraskning att vi ser så många nya kunder. Det allra största budet hittills på 100 000 pund (omkring 1,2 miljoner kronor) kommer faktiskt från en kvinna i London som berättade att hon aldrig tidigare har budat, säger Graham Sharpe, ansvarig för politisk vadslagning på vadslagningsfirman William Hill.

Enligt Alex Donohue är de som deltar tidigt under valrörelsen ofta mer engagerade i politik, medan de som ansluter sig senare även deltar i annan vadslagning kring sport.

– Det finns också tecken som tyder på att de som deltar senare hyser större sympatier för Brexit, säger han.

På morgonen 24 juni vet vi hur det går.

Fakta.

Oddsen:

Ladbrokes: Lämna: Tre gånger pengarna Stanna: 0,25 gånger pengarna. (22 juni)

William Hill: Tre gånger pengarna  Stanna: 0,22 gånger pengarna.

Bet 356 Brexit: Tre gånger pengarna  Stanna: 0,25 gånger pengarna.

Paddypower: Tre gånger pengarna  Stanna: 0,25 gånger pengarna.

(22 juni)

Opinionsinstituten:

YouGov: Lämna 44 % Stanna 42 % (19 juni)

ORB: Lämna 46% Stanna 53% (19 juni)

Survation: 44% lämna 45% stanna (20 juni)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.