Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Brexithotet får britter att ansöka om irländska EU-pass

Folkomröstningen om Storbritanniens framtid i EU rycker allt närmare. Inför hotet om en Brexit har antalet britter som ansöker om ett irländskt EU-pass skjutit i höjden.

Den 23 juni går britterna till val för att rösta om huruvida landet ska vara kvar som medlem i EU eller lämna unionen. Britter som vill se ett fortsatt medlemskap känner nu en oro för vilka konsekvenser en eventuell Brexit kan få för deras möjligheter att resa och verka i Europa.

Sedan debatten om landets relation till EU tog fart i början av förra året har antalet brittiskfödda personer som ansöker om irländska EU-pass ökat markant, enligt Irlands utrikesdepartement. 2015 fick passmyndigheten in 33 procent fler ansökningar från infödda britter som inte tidigare haft irländskt pass än året före, skriver tidningen The Guardian. Under 2013 och 2014 var trenden den motsatta.

Alla som kan uppvisa att minst en mor- eller farförälder varit medborgare i Irland erbjuds ett automatiskt medborgarskap i landet. Även barnbarnsbarn till irländska medborgare kan, om de har registrerats i landets födelseregister, ansöka om ett irländskt pass. Upp till sex miljoner britter kan utifrån de grunderna ha rätt till ett irländskt medborgarskap, enligt tidningen.

En av dem är londonbon Siobhan Mooney som genom sin irländska farförälder ansökt om ett irländskt pass, trots att hon själv aldrig varit i landet.

– Jag blev panikslagen inför hotet om en Brexit. Jag tänkte att jag genom mitt irländska pass i alla fall får ha kvar rättigheten att nyttja den fria rörligheten i Europa, säger hon till tidningen.

Eftersom myndigheterna inte ställer frågor om orsaken till en passansökning kan man inte säkert veta vad den stora ökningen beror på, säger en talesperson för den irländska regeringen.

Irland ses som ett av EU:s mest europavänliga länder och få tror att landet kommer att följa Storbritanniens väg och låta folkomrösta om medlemskapet i unionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.