Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Britter exporterade sarinkemikalier

Den brittiska regeringen har i flera år godkänt export till Syrien av kemikalier som kan ha använts vid framställning av sarin. Nervgasen tros ha dödat över 1.400 syrier i augusti.

För första gången erkände den brittiska regeringen på lördagen att man har godkänt försäljning av kemikalien natriumfluorid till Syrien, skriver brittiska Mail on Sunday.

Handeln är ett klart brott mot de internationella reglerna för handel med farliga ämnen och fördöms som ”grovt oansvarigt", skriver tidningen.

– Detta är ett mycket oroande avslöjande. Vi borde inte under några omständigheter ha låtit president Assads regim få tillgång till detta ämne, säger Thomas Docherty, parlamentsledamot som sitter i underhusets kommitté för vapenexport till tidningen.

Enligt Mail on Sunday har den brittiska regeringen godkänt fem exporttillstånd till företag för natriumfluorid mellan 2004 och 2010. Kemikalien är en nyckelkomponent vid framställning av nervgasen sarin. Samma gas som tros ha använts i attacken med kemiska vapen utanför Damaskus i augusti i år som dödade över 1.400 människor.

Försäljningen har skett under en period då president Bashar Assad är starkt misstänkt för att ha lagrat kemiska vapen. Den senaste leveransen ska ha skett i maj 2010.

Departementet som har beviljat exporttillstånden hävdar att natriumfluorid enbart har sålts för att användas av kosmetikaindustrin, bland annat till tandkräm. En talesperson uppger att det inte finns anledning att misstänka att de brittiska leveranserna har använts för att framställa den dödliga gasen.

Men säkerhetsexperter är övertygade om att Assadregim bara använder kosmetikabolag som en skenmanöver för att få tillgång till kemikalier för sitt vapenprogram.

Tidigare i veckan skrev The Independent att ett brittiskt företag fått liknande exporttillstånd 2012, då inbördeskriget rasade i Syrien, och oron var stor för att regimen skulle använda kemvapen mot befolkningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.