Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Britter inför skatt på socker i läsk

Läsk.
Läsk. Foto: Eduardo Verdugo/AP

Storbritannien är på väg att inför skatt på läsk som innehåller en viss mängd socker. Skatten kan vara helt införd om två år.

När Storbritanniens finansminister George Osborne presenterade sin regerings budget på onsdagen innehöll den beskedet om att det kommer att bli skatt på läskedrycker som innehåller mer än 5 gram socker per 100 milliliter.

Tanken är att få tillverkarna att minska sockerhalten i dryckerna.

George Osborne själv försvarade skatten med att socker är ett ämne som ökar risken för fetma och att han tänker på framtida generationer:

– Jag är inte beredd att se tillbaka på min tid som finansminister och säga till mina barns generation att, jag är ledsen, vi visste att det fanns ett problem med socker i drycker, vi visste att det orsakade sjukdomar, men vi vågade inte ta de svåra besluten och gjorde inget, sa han enligt The Guardian.

Skatten kommer att öka priset för en burk Coca-Cola, för att ta ett exempel, med en krona.

Den brittiska regeringen räknar med att den nya skatten ska dra in 6,5 miljarder kronor extra årligen till statskassan.

Stjärnkocken Jamie Oliver har drivit en hård kampanj för att få till stånd en skatt på söt läsk.

– Jag är överraskad. Vi har några av de sjukaste barnen i Europa och övervikt kostar hundratals miljarder. Men jag trodde aldrig att regeringen skulle våga. I dag segrade logiken och inte de stora tillverkarna, säger Jamie Oliver som under en längre tid försökt påverka politikerna till att minska sockerkonsumtionen i en intervju med Bloombergs.

Juicer och andra drycker som också innehåller socker klarar sig dock ifrån skatten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.