Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 07:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/britterna-byter-strategi-om-flockimmunitet-for-pandemin/

VÄRLDEN

Britterna byter strategi om flockimmunitet för pandemin

1 min 30 sek. Alla typer av onödiga kontakter ska upphöra och har man någon i hushållet med symptom ska alla hålla sig hemma i 14 dagar. Det var Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons budskap under måndagen.

En expertgrupp i Storbritannien har landat i slutsatser som innebär att regeringen ändrar sin uppfattning om att strategin om att med dämpande åtgärder skapa en flockimmunitet skulle vara det bästa sättet att hantera det nya coronaviruset. Nu uppmanas britterna till att ha så lite kontakt med varandra som möjligt för att stoppa pandemin.

De nya buden innebär bland annat att alla ska undvika platser med många människor; att alla ska jobba hemifrån om det är möjligt, att bara söka vård vid stora behov; att de med sämst hälsa ska isoleras i tolv veckor; att alla med ihållande symtom ska stanna hemma i två veckor.

Rapporten publicerades av gruppen, Imperial College Covid-19 Response Team, på måndagskvällen och är en modellstudie som jämför två strategier – att dämpa alternativt stoppa pandemin vilket skulle kunna kräva isolering i omkring 18 månader som det uppskattas ta för att få fram ett vaccin.

Premiärminister Boris Johnson meddelar de nya beskeden för folkhälsan.
Premiärminister Boris Johnson meddelar de nya beskeden för folkhälsan. Foto: Richard Pohle/AFP/TT

Läs mer: ”Långsam spridning kan bygga upp immunitet”

”Vår viktigaste slutsats är att dämpandet osannolikt är möjligt utan att den katastrofmedicinska vårdens gränser i Storbritannien och USA skulle överträdas många gånger om, kanske så många som åtta gånger”, skriver forskarna som spår att det dämpande scenariot att skapa flockimmunitet kan innebära cirka 250.000 dödsfall.

Rapporten bygger på uppgifter från Italien och Storbritannien. Det var forskarna vid Imperial College som först insåg omfattningen av virusets framfart i Kina i mitten av januari. Storbritannien hade till och med måndagen bekräftat att 1.553 har smittats av det nya coronaviruset och att totalt 56 personer dött.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt