Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Britterna kan få rösta redan i sommar

En EU-tjänsteman rättar till flaggorna inför David Camerons besök i Bryssel.
En EU-tjänsteman rättar till flaggorna inför David Camerons besök i Bryssel. Foto: Geert Vanden Wijngaert AP

London. Blir EU-länderna överens om ett nytt avtal för Storbritannien på toppmötet i Bryssel kan britterna få folkomrösta om medlemskapet i juni.

1. Varför ska Storbritannien ha en folkomröstning om EU?

Konservativa Torypartiet har länge varit splittrat om EU och flera parlamentariker har krävt en omröstning om medlemskapet. När missnöjespartiet Ukip (United Kingdom Independence Party) växte sig starkare ökade trycket ytterligare på David Cameron och 2013 lovade han en folkomröstning.

2. Vilka ska få rösta?

Alla som är över 18 år, bor i Storbritannien och är medborgare i Storbritannien, Irland eller samväldesländerna, till exempel Malta och Cypern. Dessutom ska brittiska medborgare på Gibraltar få rösta liksom britter som bott utomlands kortare tid än 15 år.

3. Varför är toppmötet i Bryssel viktigt?

David Cameron vill ha brittiska undantag från vissa EU-bestämmelser och att EU förändras och blir mindre politiskt (se artikel intill). Detta förhandlar han med övriga EU-ledare om. Resultatet, som Cameron kallar ett ”reformerat EU”, ska britterna ta ställning till i folkomröstningen.

4. Kommer övriga EU-länder att rätta sig efter britterna?

Ja, det ligger nära till hands. David Cameron har backat en del från sina ursprungliga krav, övriga EU-ledare vill att Storbritannien stannar och de tror att britterna kan rösta för medlemskapet om det blir förändringar i villkoren.

5. Hur lyder frågan i folkomröstningen?

”Ska Storbritannien förbli medlem i Europeiska unionen eller lämna Europeiska unionen?” Omröstningen ska hållas senast under 2017. Blir det ett avtal i Bryssel kan den komma redan i sommar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.