Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brittisk-domare-veganism-ska-skyddas-av-diskrimineringslagen/

Världen

Brittisk domare: Veganism ska skyddas av diskrimineringslagen

Ett axplock av rätter på ett veganskt julbord. Foto: Beatrice Lundborg

En brittisk arbetsdomstol har likställt så kallad etisk veganism med religion. 

Detta efter att en anställd på ett företag hävdat att han blivit diskriminerad på grund av sin veganska livsstil. 

Jordi Casamitjana jobbade på ett välgörenhetsföretag som arbetar med att stoppa bland annat tjurfäktning och olika typer av jakt. Han hävdar att han blev avskedad från företaget efter att han gjort sina kollegor varse om att deras pensionspengar investeras i fonder som har kopplingar till djurförsök.

Nu har en arbetsdomstol i Norwich definierat veganism som en filosofisk övertygelse som liksom olika religioner, borde skyddas av lagen mot diskriminering. Domstolen har inte slagit fast att Jordi Casamitjana sparkades utan rättslig grund, men beslutet öppnar ändå upp för en vidare process i fallet.

Hans advokat Peter Daly var nöjd med beslutet. 

– Det här var den första delen av två i den arbetsrättsliga tvisten. Nu när domaren har definierat etisk veganism kommer tvisten att fortsätta för att bestämma lagligheten i att Jordi Casamitjana blev uppsagd, säger han till The Guardian.

Förutom att utesluta alla typer av djurprodukter ur sin föda vill etiska veganer också undvika kontakt med andra typer av produkter som kommer från djurriket. De har till exempel inte på sig kläder eller skor som är sydda i läder eller ull. Och de använder inte produkter som testats på djur.

För att en filosofisk övertygelse ska skyddas av diskrimineringslagen måste den genomgå en rad tester, till exempel ska den bedömas värdig att respekteras i ett demokratiskt samhälle, den ska inte vara oförenlig med mänsklig värdighet och heller inte strida mot andras grundläggande rättigheter. Arbetsdomstolens domare Robin Postle bedömde att etisk veganism klarar dessa kriterier.

Rhys Wyborn som representerade företaget kallade domarens ställningstagande ”intressant” men gav det ingen särskild betydelse. 

– Förhandlingen var bara en förberedelse inför frågan: Varför avskedades Jordi Casamitjana, säger han. 

I förra veckan publicerades en debattartikel i Aftonbladet signerad av ett antal svenska etiska veganer. 

”Trots en växande acceptans och respekt för ett grönare ätande upplever många fortfarande svårigheter, främst av sociala skäl. Mat för oss samman. Att inte dela måltider med sin omgivning kan hos många skapa en känsla av utanförskap och sannolikt är detta den viktigaste faktorn till att många av oss inte minskar vår konsumtion av kött- och mejeriprodukter”, skriver de. 

I dagsläget skyddas inte etiska veganer av den svenska diskrimineringslagen, något debattörerna hävdar tar sig uttryck inom skolväsendet och barnomsorgen. 

”I Sverige har alla barn rätt till mat i förskola och skola. De familjer som väljer en växtbaserad kosthållning baserat på etik och vetenskap synes dock inte omfattas av denna rättighet”, skriver de.