Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brittisk-minister-grep-tag-i-nacken-pa-miljoaktivist-stangs-av/

Världen

Brittisk minister grep tag i nacken på miljöaktivist – stängs av

Ett videoklipp från händelsen har fått stor spridning på sociala medier. Foto: UK Pool/AFP

En brittisk minister stängs av efter att ha tagit tag i nacken på en kvinnlig Greenpeaceaktivist och tvingat ut henne vid en middagstillställning, rapporterar BBC.

Den konservative parlamentsledamoten Mark Field har som minister haft hand om frågor gällande Asien och Stillahavsområdet. Efter en uppmärksammad händelse i torsdags vid en middagstillställning på Mansion House i London ser detta ut att ändras.

Storbritanniens finansminister Philip Hammond talade inför det festklädda sällskapet när han plötsligt blev avbruten av kvinnliga rödklädda Greenpeaceaktivister som tagit sig in i lokalen för att hålla ett alternativt tal. Aktivisterna bar band med texten ”klimatnödläge”.

En av aktivisterna rörde sig i riktning mot Mark Fields bordsplats för att till synes passera honom. Han reste sig då upp och puttade henne mot en pelare, grep tag i hennes nacke och förde henne ut ur lokalen medan han höll fast henne.

https://twitter.com/PaulBrandITV/status/1141822257007910912

Händelsen fångades på film och fick spridning på internet. Mark Field har sedermera bett om ursäkt för sitt beteende. Samtidigt hävdar han att han var ”genuint rädd” för att kvinnan skulle vara beväpnad, rapporterar BBC.

Flera politiker i Labourpartiet kräver att Field ska sparkas från sin tjänst. Även premiärminister Theresa May säger att det som skedde på middagen är ”väldigt oroande”, och att Field kommer att stängas av som minister medan händelsen utreds.

Kvinnan som fördes ut av Field säger till BBC att hon och de andra aktivisterna var artiga, och att de sade att de var där för att framföra ett budskap. Hon säger också att Field borde ”reflektera över vad han gjorde” och föreslår att han söker hjälp för sina aggressioner.