Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Brittisk polis fruktar ”enorm attack”

Den brittiska polisen och säkerhetstjänsten fruktar IS utveckling mot större och mer spektakulära attacker från terrororganisationen IS. Det sa den biträdande chefen för Londons Metropolitan Police på måndagen.

Polischefens uttalande kom i samband med ett informationsmöte på måndagen och han utvecklade sedan sina tankar för det amerikanska tevebolaget CNN.

– Det vi ser är en terrorgrupp som har stora ambitioner för enorma och spektakulära attacker, inte bara sådana som vi hittills har lyckats avvärja, sa Mark Rowley som bland annat nämnde sprängningen av det ryska passagerarplanet över Sinaihalvön, där 224 människor dog, i oktober och anfallen mot flera platser i Paris månaden efter som krävde 130 liv som exempel på hur IS vill slå till.

Enligt CNN förbereder sig den brittiska polisen för en ”enorm attack”.

Samtidigt påpekade Rowley att det just nu inte finns något känt hot mot Storbritannien utan att han talar i mera generella termer.

Kampen mot terrorismen pågår dagligen på olika håll i världen. På måndagen angrep IS- och al-Qaida-krigare Syriska regeringsstyrkor söder om Aleppo. IS lyckades ta en hel by, uppger Syriska människorättsobservatoriet.

Den gångna helgen slog amerikanska drönare till mot den islamistiska terrorgruppen al Shabaab, med länkar till al-Qaida, och ett av dess träningsläger norr om den somaliska huvudstaden Mogadishu, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon dödades 150 terrorister i attacken.

I Tunisien angrep islamistiska terrorister staden Ben Guerdan på måndagen och möttes av tunisisk militär och polis. Eldstriden kom att kräva minst 50 människors liv, skriver Reuters.

På måndagen beslagtog australiska myndigheter närmare 2.000 automatvapen, 100 granatgevär och flera andra vapen när ett misstänkt fiskefartyg bordades utanför Oman, skriver den kenyanska tidningen The Star.

Vapnen misstänks ha varit avsedda för al Shabaab.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.