Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 02:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brittisk-polis-man-gripen-efter-knivattack-i-reading/

Världen

Tre personer döda efter knivattack i Reading – tre vårdas på sjukhus

Bild 1 av 2 En man har gripits efter en knivattack i Reading, väster om London.
Foto: Peter Manning/LNP/Shutterstock
Bild 2 av 2 En ambulanshelikopter cirkulerade ovanför Reading.
Foto: Peter Manning/LNP/Shutterstock

Tre personer har dödats och ytterligare tre personer vårdas med svåra skador efter en knivattack i en park i Reading, bekräftade brittisk polis natten till söndag.

En 25-årig man har gripits misstänkt för mord.

TT Text

Bilder som postats på sociala medier visar hur ambulanspersonal skyndar för att hjälpa minst tre personer som ligger och blöder i parken, uppger Reuters – som dock inte har kunnat verifiera bildernas äkthet. 

Thames Valley Police uppger att de larmades till platsen vid 20-tiden på kvällen, svensk tid, efter rapporter om ett knivdåd. 

Vittnet Lawrence Wort berättar för nyhetsbyrån PA att det var mycket folk i parken när en man plötsligt började ropa obegripligt, och sedan attackerade en grupp med omkring tio personer.

- Han högg tre av dem allvarligt i halsen/nacken, och under armarna. Sedan vände han sig om och började springa mot mig, och vi vände oss om och började springa, säger han till PA, enligt The Telegraph.

Mannen ska inte ha kommit i fatt, utan i stället attackerat en annan grupp människor i parken, enligt Wort.

Brittisk polis vid avspärrningarna. Flera personer ska ha huggits med kniv i en park i Reading, väster om London.
Brittisk polis vid avspärrningarna. Flera personer ska ha huggits med kniv i en park i Reading, väster om London. Foto: Peter Manning/LNP/Shutterstock

Polisen kunde gripa en 25-årig man på platsen som är misstänkt för mord.

Vid 02.30-tiden, svensk tid, bekräftade den brittiska polisen att tre personer avlidit och ytterligare tre personer skadats svårt i knivattacken.

I brittiska medier cirkulerade under lördagskvällen uppgifter om att händelsen utreddes som terrorism men det tillbakavisades senare av polisen.

”Händelsen behandlas inte i nuläget som ett terrordåd, men polisen håller ett öppet sinne när det kommer motivet till incidenten och får stöd av kollegor från antiterrorpolisen”, säger polischefen Ian Hunter i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

I stället har en utredning om mord inletts.

Parken Forbury Gardens ligger nära Readings stadskärna.
Parken Forbury Gardens ligger nära Readings stadskärna. Foto: Peter Manning/LNP/Shutterstock

De senaste helgerna har Black Lives Matter-protester ägt rum i parken, men arrangören tror inte att händelsen är kopplad till protesterna tidigare på dagen. Det bekräftar även polisen på sin hemsida.

– Inga av oss är drabbade. Alla hade lämnat platsen när det här hände, säger Nieema Hassan i en videofilm utlagd på Facebook enligt BBC

Protesterna avslutades nästan två timmar innan knivattacken, uppger arrangörerna, enligt The Guardian.

En man som jobbar på en restaurang i närheten säger till Reading Chronicle att han hörde kunder säga att massor med polisbilar var på plats. 

– Vi började få meddelanden från personer på sociala medier som sade att det hade varit en händelse i närheten av oss, säger han och menar att personalen var lite skakad. 

Premiärminister Boris Johnson skriver på Twitter att hans tankar ”går till alla som är påverkade av den här hemska händelsen i Reading”. Han tackar också räddningsmanskapet. 

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1274453890575085568

Storbritanniens inrikesminister Priti Patel skriver på Twitter att hon är djupt oroad över rapporter om en händelse i Reading. 

”Mina tankar går till alla inblandade, inklusive polisen och räddningsmanskapet på platsen.”

https://twitter.com/pritipatel/status/1274435564054470657

Reading ligger cirka sex mil väster om London.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt