Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brittisk-polis-ska-ha-sparat-hemliga-trumplackan/

Världen

Brittisk polis ska ha spårat hemliga Trumpläckan

Brittiska ambassadören Kim Darroch. Foto: Paul Morigi/AFP

Brittisk polis har hittat den person som läckte känsliga dokument där president Donald Trump och hans administration kallades ”olämplig” och ”unikt dysfunktionell” av Storbritanniens ambassadör i USA. Det uppger Sunday Times.

Det var under fredagskvällen som chefen för Scotland Yards anti-terrorpolis, Neil Basu, meddelade att man inlett en utredning av läckan av de konfidentiella dokument som publicerades av tidningen Mail on Sunday för en vecka sedan.

Dokumenten tillhörde Kim Darroch, Storbritanniens ambassadör i USA, och innehöll mindre smickrande beskrivningar som ”olämplig” och ”unikt dysfunktionell” av president Donald Trump och hans administration. Darroch fick sedan lämna sin post.

På lördagen publicerade Sunday Times uppgiften att polisen nu identifierat den misstänkta läckan, skriver nyhetsbyrån Reuters. Dock utan att gå in på detaljer. En regeringskälla säger till tidningen att polisen nu tror sig veta vem det var som gav uppgifterna till pressen.

– Det var en person med tillgång till äldre material. De gick in och tog med sig en massa material, säger källan.

Samtidigt publicerade Mail on Sunday ytterligare dokument som den tidigare ambassadören Darroch skickat till utrikesdepartementet. I ett av dem, från maj 2018, konstaterade Darroch att Donald Trump bestämt sig för att ensidigt dra USA ur kärnavtalet med Iran och att han gjorde det av ”personliga skäl” – skäl som grundade sig på att avtalet ingåtts av hans företrädare Barack Obama.

Darroch kallade planerna för ”ett stycke diplomatisk vandalism”.

Läs mer: Brittisk polis startar utredning om ambassadörens läckta Trump-kritik

Läs mer: Brittiska ambassadören Kim Darroch avgår efter läckan