Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brittisk-polis-startar-utredning-om-ambassadorens-lackta-trump-kritik/

Världen

Brittisk polis startar utredning om ambassadörens läckta Trump-kritik

Bild 1 av 2 Brittiska ambassaden i Washington. I de läckta dokumenten beskrev den brittiska ambassadören Kim Darroch, som fick avgå tidigare i veckan, bland annat Trumps administration som ”unikt dysfunktionell”.
Foto: Pablo Martinez Monsivais
Bild 2 av 2 Kim Darroch och Donald Trump.
Foto: AFP

Brittisk anti-terrorpolis har startat en utredning gällande de läckta dokument om Donald Trump som ledde till att Storbritanniens ambassadör till USA avgick.

– Med tanke på de omfattande rapporterade konsekvenserna av den läckan är jag övertygad om att den har medfört skada för Storbritanniens internationella relationer. Och det vore i allmänhetens intresse att föra den ansvarige personen, eller personerna, inför rätta, säger Neil Basu, chef för brittiska anti-terrorpolisen, till Sky News.

Ambassadören Kim Darroch avgick i onsdags efter att tidningen Mail on Sunday publicerat läckta konfidentiella mejl och dokument där Darroch bland annat beskriver president Donald Trump som ”oduglig”.

”Jag tror aldrig att den här administrationen kommer framstå som kompetent”, skrev han sommaren 2017 efter att ha ombetts skriva ner sina tankar om presidenten till Storbritanniens säkerhetsrådgivare Mark Sedwill. 

Inget tyder på att Trumpstyret kommer bli väsentligen ”mer normalt, mindre dysfunktionellt, mindre oförutsägbart, mindre splittrat, mindre diplomatiskt klumpigt eller olämpligt”, fortsatte han.

Den nu inledda utredningen i läckan kommer alltså att skötas av den brittiska anti-terrorpolisen vid Scotland Yard. Neil Basu påpekar att detta kommer ”avleda upptagna poliser från att arbeta med sitt kärnuppdrag”, och vänder sig till den eller de ansvariga med en uppmaning:

– Ni kan stoppa det här nu. Lämna över er till polisen så snart som möjligt, förklara er och hantera konsekvenserna, säger han enligt Sky News.