Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-23 01:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brittisk-politiker-far-hard-kritik-efter-uttalande-om-brandoffer/

Världen

Brittisk politiker får hård kritik efter uttalande om brandoffer

I juni 2017 dog 72 personer i en stor eldsvåda i Grenfell Tower i London. Foto: Baker/LNP/REX/Shutterstock

I juni 2017 dog 72 människor i en av de värsta eldsvådorna i Storbritanniens moderna historia.

– De skulle ha använt sunt förnuft och struntat i brandkårens råd att stanna, sa den konservative politikern Jacob Rees-Mogg i en intervju nyligen.

Nu får han hård kritik för uttalandet.

Branden i det 24 våningar höga Grenfell Tower i London natten mot den 14 juni 2017 startade i ett kombinerat frys- och kylskåp på fjärde våningen men spred sig mycket snabbt upp längs fasaden. När räddningstjänsten kom till platsen hade elden redan börjat nå de översta våningarna.

Rådet de gav de boende som ännu inte tagit sig ut var att stanna kvar i sina lägenheter. Det rådet skulle visa sig vara en dödsfälla.

55 av de 72 som omkom hade fått rådet att stanna, skriver The Guardian.

Den konservative politikern Jacob Rees-Mogg har nu orsakat en kritikstorm i Storbritannien efter att han i en intervju i radiokanalen LBC lagt skulden på de omkomna för att ha lyssnat på räddningstjänstens uppmaning, skriver The Independent:

– Om du bara struntar i vad de säger till dig och ger dig av så är du mycket säkrare, sa Rees-Mogg.

– Och jag tänker som så att om någon av oss skulle hamna i en eldsvåda då skulle vi lämna den brinnande byggnaden, oavsett vad brandkåren säger. Det är sunt förnuft.

Jacob Rees-Mogg. I blåsväder. Foto: Alex Lentati/LNP/REX

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Labourledaren Jeremy Corbyn krävde att Rees-Mogg omedelbart skulle be om ursäkt för sina ”krassa och okänsliga kommentarer”.

En grupp som arbetar för offren, Justice 4 Grenfell, kallade genom en talesperson uttalandet för ”skrämmande”.

Rapparen Stormzy var den mest tydliga i sin kritik mot Rees-Mogg när han kallade toryledamoten för ”en skithög”, skriver The Guardian.

Jacob Rees-Mogg har bett om ursäkt för sitt uttalande:

– Vad jag menade var att även jag skulle ha lyssnat på brandkårens råd att stanna kvar och vänta vid det här tillfället.

– Å andra sidan, efter vad vi nu vet så här efteråt, då skulle jag inte ha gjort det och jag tror inte att någon annan skulle det heller.