Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Brittisk stöldliga dömd efter serie av museiräder

Noshörningshorn.
Noshörningshorn. Foto: Petr David Josek/AP

Fjorton män har dömts av en brittisk domstol för att ha stulit eller planerat att stjäla dyrbara musei- och auktionsföremål och noshörningshorn till ett uppskattat värde på upp till omkring 57 miljoner pund. Det motsvarar cirka 680 miljoner kronor.

På måndagen förklarades fyra av männen skyldiga, skriver flera brittiska medier. Tidigare har tio män dömts i samma stöldliga för delaktighet i planerna och stölderna. Sex av ligamedlemmarna kommer från samma familj. En femtonde ligamedlem är fortfarande på fri fot, uppger Sky News.

Först nu, sedan en jury förklarat männen skyldiga, har brittiska medier fått tillåtelse att rapportera om vad rättegången och stölderna handlat om. En av de fjorton har redan fått sitt straff bestämt, de övriga väntar på att få sitt straff utdömt.

Läs mer: Kopplas till stölden av ett noshörningshorn i Göteborg

Jakten på ligan, och utredningen har skötts av brittisk polis med bistånd av Europol och tagit fyra år.

Tjuvligan, som ofta hyrde in folk för att begå stölderna, var inte alltid helt lyckosam.

I januari 2012 försökte en av ligamedlemmarna stjäla en Mingskulptur från Orientaliska museet i Durham. Tjuven packade ned skulpturen i en ryggsäck, försökte springa från platsen men hanns upp av museipersonal och kunde gripas.

En månad senare försökte fyra män stjäla ett noshörningshorn från Slottsmuseet i Norwich, men de misslyckades och tappade det mycket tunga noshörningshuvudet och lyckades inte få det med sig.

I mars samma år hade tre män fått i uppdrag att stjäla en noshörningskopp från ett auktionshus i East Sussex värderat till cirka 60.000 pund, motsvarande över 700.000 kronor. Men de greps och hölls fast av museibesökare sedan de försökt fly över en disk med en bambukopp, värderat till i sammanhanget låga 1.000 pund.

I april slog tjuvarna åter till mot museet i Durham. Den här gången lyckades de få med sig både en skål i jade värderad till 2 miljoner pund, och en liten statyett sedan de fått upp ett hål i en entrévägg.

Tjuvgodset gömde de sedan på en förutbestämd plats på en ödetomt i ett industriområde i staden. Polisen rapporterade om flera telefonsamtal i stressat tonläge mellan huvudfigurerna i ligan när de inte lyckas hitta sitt dyrbara stöldgods.

Det gjorde dock polisen en något senare. Åklagaren beskrev i rättegången stölden som ”misslyckande” och lade till att det i var som ett attack av pirater som gör ett ”kryss på en karta”, skriver brittiska tidningen Independent.

I mitten av april lyckas dock fyra av dem med ett storkap. Eller i alla fall nästan.

Från Cambridgeuniversitets Fitzwilliam Museum stjäl de 18 dyrbara jadeföremål, mycket försiktigt värderade till cirka 15 miljoner pund, motsvarande strax under 180 miljoner kronor.

Tjuvarna fångas dock på bild av övervakningskameror när de slog sig in i museet strax före halv åtta på kvällen den 13 april 2012. Men de lyckas få i väg föremålen i bilar och taxibilar innan de själva greps strax efteråt, skriver The Guardian.

Polisen misstänker att stöldgodset samlades upp av en av männen i ligan på en parkeringsplats.

Jadeföremålen är fortfarande försvunna.

Enligt den brittiska polisen är det mycket svårt att värdera de stulna föremålen, och uppskattar värdet allt ifrån 17 miljoner pund upp till kanske 57 miljarder om föremålen skulle kunna avyttras på den kinesiska auktionsmarknaden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.