Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 22:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brittisk-tonaring-doms-for-mordforsok-pa-tate-modern/

Världen

Brittisk tonåring döms för mordförsök på Tate Modern

Polis och sjukvårdspersonal utanför Tate Modern vid incidenten förra året.
Polis och sjukvårdspersonal utanför Tate Modern vid incidenten förra året. Foto: Daniel Sorabji/AFP

En brittisk tonåring döms till 15 års fängelse för mordförsök på en sexårig pojke i fjol, rapporterar BBC. 

Den då 17-åriga pojken kastade ner den franska turisten från tionde våningen på Tate Modern. Offret föll 30 meter och fick bestående hjärnskador.

Händelsen inträffade den 4 augusti 2019. En då sexårig pojke kastades från en utsiktsplattform på den tionde våningen av konstmuseet Tate Modern. 

Pojken landade på taket, fem våningar ner, skadades allvarligt och fördes med ambulanshelikopter till sjukhus. Han ska ha varit helt främmande för tonåringen som utförde dådet. 

Den franska turisten vårdades under flera månader på en intensivvårdavdelning för svåra hjärnblödningar och flera frakturer på ryggrad, ben och armar. Läkare räknar med att han kommer att behöva vårdstöd dygnet runt till åtminstone 2022.

Gärningsmannen, som nu hunnit fylla 18 år, greps på platsen och har sedan dess genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt egen utsago ska han ha planerat att mörda någon sedan ett år tillbaka före händelsen, rapporterar BBC. 

Tonåringen har nu dömts för mordförsök och riskerar 15 års fängelse. 

– Den åtalade plockade upp honom och, utan att tveka, bar han fram honom till räcket och kastade över honom, sa åklagare Deanna Heer under rättegången. 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt