Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 10:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brittiska-parlamentet-oppnar-har-ar-tre-saker-att-halla-ogonen-pa/

Världen

Erik de la Reguera: Brittiska parlamentet öppnar – här är tre saker att hålla ögonen på

12:00:15. Brittiska parlamentet öppnar igen – följ sändningen direkt.

Boris Johnson lär få sina fiskar varma när det brittiska parlamentet slår upp portarna i dag onsdag. Högsta domstolens dom i går om att nedstängningen av parlamentet var olaglig får Brexit-debatten att närma sig kokpunkten.

DN sänder direkt – följ händelserna i parlamentet i spelaren ovan.

Här är tre saker att hålla utkik efter under dagen.

1. Hur hanterar Boris Johnson krisen?

Högsta domstolen beskriver Boris Johnsons nedstängning av parlamentet i fem veckor som olaglig och slog fast att den fått ”extrema följder för demokratins grundvalar”, då de folkvalda representanterna i praktiken berövats möjligheten att påverka Brexitprocessen. 

De första kommentarerna från premiärministern tyder dock på att han inte känner någon ånger. På måndagskvällen sa han att han är ”djupt oenig” med de elva domarna, även om han kommer att respektera domslutet. 

Vid lunchtid i dag landade Boris Johnsons plan i Storbritannien, efter en nattlig flight från New York där han närvarat vid öppnandet av FN:s generalförsamling. Strax därefter inledde det brittiska underhuset sitt arbete. 

Det finns med andra ord gott om tid för Johnson att hålla tal och svara på frågor i parlamentet under eftermiddagen. 

Men vad kommer han att säga?

Boris Johnson. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP

2. Kan Boris Johnson suspendera parlamentet igen?

I tisdags kväll sa Johnson att det fortfarande är rimligt att inleda en ny session i parlamentet genom ett så kallat ”Queen’s Speech”, ett tal som drottningen håller och som innehåller en regeringsförklaring författad av premiärministern. 

Ett sådant tal brukar föregås av en suspendering av parlamentet i fyra till sex dagar – inte i fem veckor, som vid den suspendering som Johnson nu fått så hård kritik för.

I brittisk press spekuleras det om att han kan be drottningen suspendera parlamentet ännu en gång – men nu i omkring en vecka, som brukligt är. Fördelen för Johnson med detta vore att han skulle få några dagars andrum under Konservativa partiets årliga konferens, som inleds på söndag.

Men det finns också ett tungt argument mot det: att regeringsförklaringen måste godkännas av parlamentet. Och med den upprorsstämning som just nu råder i underhuset talar mycket för att den i så fall röstas ned.

3. Vad tänker de upproriska parlamentarikerna göra med all sin tid?

Det kan låta märkligt, men oppositionen verkar något rådvill kring vad den ska göra nu. Givetvis vill rebellerna i parlamentet få det att framstå som att det är viktigt för demokratin att de kunnat återvända, men faktum är att de lyckades pressa igenom det allra viktigaste på sin agenda precis före suspenderingen: en lag som gör det nödvändigt för regeringen att ansöka om en senareläggning av Brexit om inget nytt avtal nås med EU.

Boris Johnson har sagt att han vill få till en rättslig granskning av lagen, för att undersöka om han är bunden av den. Premiärministern har ju gång på gång lovat att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober – med eller utan avtal. 

För oppositionen är högsta prioritet nu att se till att regeringen verkligen följer lagen och ansöker om en senareläggning, om inget avtal nås. Allt annat – inklusive en misstroendeomröstning och ett eventuellt nyval – kommer i andra hand. Det var också Jeremy Corbyns besked i talet vid Labours partikonferens på måndagen. 

Till saken hör att oppositionen är djupt splittrad. Liberaldemokraterna vill inte se Corbyn som premiärminister ens under en övergångsperiod. Samtidigt finns det nog en gräns där oppositionen känner sig tvingad att avsätta Boris Johnson. Frågan är bara var den går.

Läs mer:

Boris Johnsons suspendering av parlamentet var olaglig

Erik de la Reguera: Betydligt mer står på spel än Brexit