Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brittiska-parlamentet-rostar-nej-till-nyval/

Världen

Brittiska parlamentet röstar nej till nyval

Boris Johnson har försökt få stöd av underhuset för ett snabbt nyval den 15 oktober. Under natten till tisdag röstade parlamentet som väntat nej till att utlysa ett sådant. Foto: PRU/AFP

Storbritanniens parlament röstar som väntat nej till att utlysa nyval den 15 oktober.

Beskedet innebär att premiärminister Boris Johnson har förlorat ännu en strid på kort tid.

TT Text

Jasidan fick 293 röster, nejsidan 46. Men precis som när underhuset tidigare har röstat om nyval var det inte tillräckligt då det krävs en majoritet om två tredjedelar av 650 ledamöter.

Boris Johnson har försökt få stöd av underhuset för ett snabbt nyval den 15 oktober, för att få allmänheten att sluta upp bakom hans Brexitlinje. Johnsons nederlag var väntat eftersom oppositionspartierna på förhand hade lovat att rösta nej eller avstå. I stället vill de ha nyval senare i höst, först när en förlängd förhandlingsperiod med EU verkligen har blivit av.

– Jag är inte beredd att riskera den katastrof som ett påtvingat avtalslöst utträde skulle innebära för oss, sade Labourledaren Jeremy Corbyn under den debatt som föregick omröstningen.

Corbyn poängterar att han inte vill ha ett nyval förrän ett avtalslöst utträde ur EU inte längre är ett alternativ.

– Om ni verkligen vill fördröja Brexit till efter den 31 oktober, vilket verkar vara vad ni vill, så rösta för ett nyval och låt folket besluta om de vill ha en försening eller inte. Och om ni vägrar att göra det i kväll ska jag åka till Bryssel och förhandla om vårt utträde, förhoppningsvis med ett nytt avtal men utan om det behövs. Jag kommer inte att be om någon förlängning, kontrade Johnson.

Tidigare under kvällen röstade parlamentet även för att offentliggöra alla dokument som rör förberedelserna inför ett avtalslöst Brexit, skriver AFP.

I och med nattens debatt stänger det brittiska parlamentet till och med den 14 oktober.