Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 23:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brittiska-regeringen-skjuter-upp-fjarde-brexitomrostningen/

Världen

Brittiska regeringen skjuter upp förslag till fjärde Brexitomröstningen

Premiärminister Theresa May är hårt pressad. Foto: Francisco Seco/AP

Theresa Mays senaste förslag för Brexit har stött på problem. Planen var att lägga fram det i parlamentet första veckan i juni. Men när den veckans kalender presenterades saknades Brexitförslaget.

Den pressade Toryledaren har under torsdagen suttit i möten med flera ministrar. Mays talesperson uppger att han inte hört talas om planer på något tillkännagivande från henne vare sig på torsdagen eller fredagen.

I början av juni är det tänkt att det brittiska parlamentet ska rösta om Brexitförslaget. Det blir fjärde gången som premiärminister May försöker få igenom sitt utträdesavtal med EU, efter att ha röstats ner tre gånger tidigare i parlamentet.

Enligt tidningen The Guardian fick parlamentsledamöterna besked på onsdagen att det omarbetade förslaget ska läggas fram någon gång under första veckan i juni och att omröstningen ska ske på fredagen den 7 juni. Men när regeringens kalender för första veckan i juni offentliggjordes på torsdagen fanns inte förslaget för EU-utträdesavtalet med. 

Orsaken är troligen att det pågår diskussioner om eventuella ändringar, skriver Guardian.

I detaljerna som läckt ut om förslaget ingår att parlamentet får rösta om det ska hållas en andra folkomröstning gällande ett EU-utträde. Något som har fått brexitörfalangen i Tories att gå i taket.

Under torsdagen har May suttit i enskilda möten med inrikesminister Sajid Javid och utrikesminister Jeremy Hunt, meddelade premiärministerns talesperson på eftermiddagen enligt Reuters.

Talespersonen sade att May tar fullständig hänsyn till andras synpunkter på hennes Brexitförslag. Han sade också att han inte hört talas om några planer på att May ska göra tillkännagivanden vare sig på torsdagen eller på fredagen.

Enligt Mark Spencer, som tillfälligt tog över som ledare för underhuset efter Andrea Leadsoms oväntade avhopp på onsdagen, kan omröstningen fortfarande hållas som planerat. 

– Vi planerar att publicera utträdesavtalet i veckan som börjar den 3 juni och hoppas kunna hålla omröstningen den 7 juni, men för tillfället finns ingen överenskommelse om detta. Vi kommer att uppdatera kammaren när vi återvänder efter pingstuppehållet, säger Mark Spencer till Reuters. 

Samtidigt ökar pressen ytterligare på May att kliva av sitt ämbete. Om hon under fredagen inte meddelar datum för sin avgång kommer den så kallade 1922-kommittén tillåta ett nytt misstroendevotum mot premiärministern, uppger medlemmen Geoffrey Clifton-Brown, skriver Reuters.

Theresa May har tidigare sagt hon kommer att avgå när parlamentet röstar ja till en plan för Brexit.

Erik de la Reguera: Avgångsbesked kan komma redan på fredagen